Devadesátileté tajemství Fernetu: Veřejnost zná doposud jen šest bylin ze čtrnácti

Devadesátileté tajemství Fernetu: Veřejnost zná doposud jen šest bylin ze čtrnácti

26.04.2021 Jana Čiháková

Počátky bylinného nápoje Fernet Stock sahají až do roku 1927. Za nezaměnitelnou chutí bylinného nápoje stojí tajná receptura, kterou jako poklad z rodinného sejfu vyzdvihl Lionello Stock jakožto reakci za porušení gentlemanské dohody Bernardinem Brancou. Tato zkušenost však mladému Lionellovi přihrála možnost vytvořit proslulý Fernet Stock, který si díky své oblibě drží stále stejnou recepturu a v čisté podobě i legendárním drinku Fernet Stock Bavorák si ho vychutnáváme již více než 90 let.

Výroba originálního bylinného nápoje se neobejde bez velké porce ruční práce. Ta začíná sběrem jedinečné a tajné směsi čtrnácti pečlivě vybraných bylin z celého světa, které musejí být v té nejlepší kondici, aby obsažené silice vnesly do nápoje požadovanou chuť a aroma. Byliny jsou nejprve ručně řezány, váženy a naloženy. Celý proces má v palírně Prádlo u Nepomuku pod dohledem vrchní destilérka Kristina Demelová, která jako jedna ze dvou lidí na světě zná kompletní tajnou recepturu legendárního nápoje Fernet Stock.

Veřejnosti je známo šest bylin – hořec, heřmánek římský, zeměžluč, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Dalších osm bylin je zahaleno přísným tajemstvím.  Je to právě Kristina, kdo má na starosti míchaní vybraných bylin podle předem stanoveného poměru. Po promíchání jsou byliny uloženy po dobu dvou měsíců ve velejemném lihu, kde vzniká silný bylinný macerát, který se odváží do závodu v Božkově. Následně je vyladěn do hotového produktu tak, jak ho znáte. Pečlivá výroba trvá až dvanáct měsíců. Výsledkem je dokonale vyladěná chuť Fernet Stock, která dělá lidem radost již po několik generací. 

Fernet Stock Original si můžete skvěle vychutnat samotný při pokojové teplotě i na ledu, ale neobejde se bez něj i řada vynikajících míchaných drinků, z nichž nejznámější je Fernet Stock Bavorák. Vyvážená kombinace bylinného nápoje, tonicu a citronu dokáže perfektně osvěžit a vhodně doplní letní grilování s přáteli i slavnostní menu. Efektní vrstvení tekutin nejenom dobře vypadá, ale i skvěle chutná. Docílíte ho tak, že do sklenice s ledem nejprve nalijete tonic, vložíte plátek citronu a poté pomalu naléváte požadované množství Fernetu Stock. Mixabilita je široká, jako jednu z mnoha variant můžete zkusit i kombinaci osvědčeného Fernetu Stock Citrus s Vineou. Díky Fernetu Stock vám k namíchání skvělé atmosféry postačí jen pár základních ingrediencí a sklenice. Okamžiků, kdy Fernet Stock Bavorák dokáže osvěžit náladu, se najde nespočet. Tak na vaše příběhy!

Namíchejte si některý ze svěžích drinků Fernet Stock, fantazii se meze nekladou! 

Fernet Stock Bavorák

Vysokou sklenici naplňte ledem, do ní nalijte 15 cl tonicu, vložte plátek citronu a přes led nebo citron, nalijte 4 cl Fernet Stock Original. Nakonec ozdobte plátkem citronu.

Fernet Stock Bavorák Spritz

Do vinné sklenice nasypte led, přilejte 15 cl bezinkové limonády a na ní lehce nalejte 4 cl Fernet Stock Citrus. Ozdobte citronem a mátou nebo bazalkou.

Zdroj a foto Neopublic


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.