03.02.2014 Mgr. et Mgr. Dana Štarhová
Jsou krevní skupiny klíčem k optimální stravě každého z nás?
Základním předpokladem této diety vyvinuté americkým lékařem Peterem D´Adamem je, že ne všechna jídla jsou pro každého stejně stravitelná. Vyzdvihuje individuální přístup a pro každou krevní skupinu stanovuje vhodné a nevhodné druhy potravin. Dieta v této perspektivě není chápána jako krátkodobá záležitost, ale spíše jako celková změna životního stylu. Teorie celé metody pak předpokládá, že dle konkrétní krevní skupiny jsme navyklí na určitý druh stravy, kterým se živili již naši předkové.
Původně měli tuto krevní skupinu všichni lidé a je první, kterou vědci identifikovali. Předky lidí s touto krevní skupinou lze označit za lovce, jejichž hlavní potravou bylo maso zvěře, rybí maso, kořínky, listy, planě rostoucí obiloviny a další rostlinné potraviny.
Podle D´Adama mají lidé s touto krevní skupinou více kyseliny chlorovodíkové a trávicích enzymů. Z tohoto důvodu snadněji štěpí stravu bohatou na bílkoviny. Jsou tedy schopni zpracovat lépe větší množství masa než ostatní jedinci. Krevní skupina 0 není uzpůsobena k trávení mléčných výrobků, které mohou způsobovat nadýmání a plynatost. Rovněž dědičná nesnášenlivost potravin obsahujících lepek se vyskytuje častěji.
Vhodné pohybové aktivity: intenzivní fitness cvičení, aerobik, kontaktní sporty, běh
Vhodné potraviny pro váhový úbytek: mořské produkty, sůl s jódem, játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice
Nevhodné potraviny pro váhový úbytek: potraviny obsahující pšeničný lepek, kukuřice, fazol obecný, čočka, zelí, kapusta růžičková, květák, hořčice
Doba přípravy: 30 minut, pro 3 osoby
Ingredience: 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 350 g krevet, sůl, pepř, 300 g rýže, 150 g mraženého hrášku, drůbeží vývar, lžíce másla, petrželka, 60 g strouhaného parmezánu
Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek a vložíme rozmražené a vodou propláchnuté krevety, vše chvíli opékáme, osolíme, opepříme, pak přidáme propláchnutou rýži, hrášek a vývar. Dusíme, až je rýže měkká a voda se odpaří. Přimícháme lžíci másla na zjemnění a hrst nasekané pažitky nebo petrželky. Porce na talíři posypeme strouhaným parmezánem.
V současné době převládá v Evropě, Americe, Africe. Tato skupina je dědictvím doby, kdy se začalo nedostávat lovné zvěře a lidé přešli k zemědělskému způsobu života. Spíše než přísné vegetariánství je lidem s touto krevní skupinou doporučováno konzumovat několikrát týdně ryby, kuřata, krůty. Tmavé maso a mléčné výrobky pro ně nejsou vhodné, jelikož se v jejich žaludku tvoří málo kyseliny chlorovodíkové.
Vhodné pohybové aktivity: klidný tělocvik – jóga, cvičení meditační a relaxační
Vhodné potraviny pro váhový úbytek: rostlinné oleje, potraviny ze sóje, zelenina, ananas
Nevhodné potraviny pro váhový úbytek: tmavá masa a masné produkty, mléčné výrobky, fazol obecný a měsíční, pšenice
Doba přípravy: 15 minut, pro 8 osob
Ingredience: 4 velká rajčata, 1 velká okurka, 2 červené cibule, 1 salát, 100 g černých oliv, 225g fety; dresink: 125 ml olivového oleje, 50 ml citronové šťávy, 3 lžíce posekaného čerstvého koraindru, špetka cukru, sůl a černý pepř
Postup: Nakrájíme rajčata a okurku na kostičky. Cibule nakrájíme na jemno, a natrháme omytý salát. Smícháme ingredience na dresink. Všechny ingredience na salát dáme do mísy, přidáme na půlky nakrájené olivy a zamícháme. Do zamíchaného salátu nalijeme dresink a promícháme. Fetu nadrobenou nebo nakrájenou na kostky dáváme až na hotové porce salátu.
Lidé s krevní skupinou B jsou převážně potomci kočovných pastevců východoevropského a středoevropského původu. Jsou pověstní dlouhověkostí, kterou přisuzují bílému jogurtu. Jejich organismus je lépe uzpůsoben k trávení mléčných výrobků a to především zakysaných.
Vhodné pohybové aktivity: mírný tělocvik – chůze, jízda na kole, tenis, plavání, cvičení kombinované z intenzivního a relaxačního cvičení
Vhodné potraviny pro váhový úbytek: zelená zelenina, maso, játra, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, lékořicový čaj
Nevhodné potraviny pro váhový úbytek: kukuřice, čočka, arašídy, sezamová semínka, pohanka, pšenice,
Doba přípravy: 40 minut, 10–14 ks šátečků
Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 špenátový protlak, 50 ml mléka, 3 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, pepř
Postup: Listové těsto rozválíme na čtverce. Na pánvi osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, podusíme špenát a až začne houstnout, přidáme vajíčko a na konec česnek. Dochutíme solí, pepřem. Polovychladlý špenát klademe na těsto, překlopíme do tvaru šátečků, zamáčkneme okraje k sobě. Můžeme potřít rozkvedlaným vajíčkem nebo mlékem kvůli krásné zlaté barvě. Pečeme asi patnáct minut v rozehřáté troubě. Podáváme teplé i studené.
Jedná se o nejvzácnější krevní skupinu. Nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni potravinám, jako jsou mléčné výrobky, maso domácích zvířat a obilniny. Podle toho, zda u nich převažují vlastnosti skupiny A nebo vlastnosti skupiny B, mohou přijímat potraviny první nebo druhé skupiny.
Vhodné pohybové aktivity: klidný tělocvik – jóga, jízda na kole, tenis, relaxační cvičení a mírně fyzicky náročné sporty
Vhodné potraviny pro váhový úbytek: tofu, mořské produkty, mléčné produkty, zelená zelenina, mořské řasy, ananas
Nevhodné potraviny pro váhový úbytek: červené maso, fazol obecný a měsíční, semínka, pohanka, kukuřice, pšenice
Doba přípravy: 15 minut, pro 1 osobu
Ingredience: 50 g tofu, 1 vejce, 50 g pórku, 1 lžíce mléka, 1 lžíce pohankové mouky, 1 lžíce řepkového oleje, sůl, pepř, koriandr
Postup: Vejce rozklepneme, rozšleháme, přidáme mléko, mouku, osolíme, opepříme. Nakrájíme tofu na tenké plátky a orestujeme je z obou stran na oleji. Přilijeme směs na omeletu, přidáme nakrájený pórek a nasekaný čerstvý koriandr. Omeletu opečeme dozlatova z obou stran.
21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.