28.02.2019 Jana Čiháková
Novela vinařského zákona, která je účinná od 1. dubna 2017, pomohla výrazně omezit nejhorší prohřešky, kterých se dopouštěli dovozci a prodejci sudových vín. Šlo o ředění vína vodou, doslazování přidaným cukrem a falšování původu.
Je to dáno jasnou odpovědností za kvalitu vína, kterou má buď výrobce nebo dovozce, který jako první uvádí víno na český trh. Dříve mohla být sudová vína anonymní a bylo obtížné dohledat výrobce či dovozce, řekl dnes novinářům ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica.
Zatímco podíl nevyhovujících vzorků se mezi lety 2013 a 2016 pohyboval mezi 35 a 43 procenty, po novele se snížil zhruba o polovinu. "Problémy s kvalitou vína jdou nyní za výrobci a dovozci a ti si tak prakticky nedovolí uvádět na trh nekvalitní víno. Řada subjektů dobrovolně přistoupila k ověřování parametrů vín, aby splňovala všechno, co splňovat mají. Dávají do toho nemalé peníze. V minulosti se některé subjekty staly i obětí dovozců, i když je to neomlouvá," řekl Klanica. Zdůraznil také, že díky novele se výrazně zvýšila vymahatelnost zákona.
Zlepšila se také možnost kontroly, protože SZPI díky podpoře ministerstva zemědělství koupila nový přístroj do laboratoře. "Jedná se o zařízení nukleární magnetické rezonance o frekvenci 600 MHz," uvedl Klanica.
Zlepšení situace tak podle Klanici také narovnalo tržní prostředí, protože výrazně ubylo nekalé konkurence. A naopak se nepotvrdilo, že zkolabuje trh se sudovým vínem a budou zavírat vinotéky. "Naopak mezi lety 2016 a 2018 se jejich počet zvýšil z 5149 na 6123," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
Loni, kdy byla novela účinná poprvé po celý kalendářní rok, SZPI zkontrolovala 1300 šarží vína, nevyhověla čtvrtina vzorků. Kromě toho, že poklesl podíl nevyhovujících vzorků, zároveň nejsou provinění tak fatální jako dříve. Vína nevyhovovala například v senzorickém hodnocení, u zbytkového obsahu cukru či měla jiný obsah alkoholu. Pravomocně udělené pokuty loni činily 18,1 milionu korun, což je proti roku 2017 nárůst o více než šest milionů. V předchozích třech letech se pohybovaly kolem 20 milionů. Loňský růst souvisí podle Klanici s vymahatelností parametrů vína.
06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.