24.06.2022 Jana Čiháková
Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.
Mezi typické zrádce zeleninových salátů patří zálivky s octem a spoustou cukru. O moc lépe na tom nejsou ani hojně servírované krémové a sýrové dresinky. Podle výživové poradkyně Moniky Rychlovské Tělupilové mohou podobné zálivky přidat jedné porci salátu 150–400 kalorií navíc. Typickým příkladem je oblíbený Caesar salát, který díky sýru, smaženým krutonům, slanině a zálivce může být zdánlivě nečekanou kalorickou bombou.
Největším problémem klasických zálivek a dresinků není ani tak vysoký obsah tuků. Ty bývají naopak vhodné. Například klasické majonézy obsahují jako jednu z hlavních složek řepkový olej, což je naprosto v pořádku. Je ale třeba dávat si pozor na jejich dávkování, které mnohdy několikanásobně překročí ideální porci (10–15 g), což má za následek nežádoucí přísun energie.
Jídlo by mělo být především požitkem. Ale co by to bylo za grilování či letní salát bez jakéhokoliv dochucení! Řešením mohou být doma vyrobené dresinky z pár kapek extra panenského olivového, avokádového, dýňového nebo lněného oleje se spoustou bylinek. Další možností jsou hotové nízkokalorické dresinky s minimem cukru a tuku.
Pokud se nechcete omezovat, porozhlédněte se po zdravější alternativě klasických zálivek a dresinků. Právě takové najdete pod značkou Slim Pasta. Nejenže jsou skvělé pro zdravější dochucení vašeho jídla, ale jsou i výbornou variantou pro ty, kdo se potýkají s intolerancemi na lepek a laktózu nebo pro vegetariány. „Nízkokalorické dresinky Slim Pasta neobsahují cukry, tuky, lepek ani laktózu, a proto jsou vhodné pro nízkokalorickou a nízkosacharidovou dietu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová.
V nabídce naleznete hned osm příchutí, se kterými si můžete vyladit nepřeberné množství jídel. Vyzkoušejte například oblíbený dresink Barbecue, Česnek a bylinky, Rajčata a bazalku nebo Vajonézu, která je odlehčenou alternativou ke klasické majonéze. Všechny dresinky jsou výborné do salátů, do sendvičů, na letní grilování k masu nebo na výrobu chutných a lehkých pomazánek. Díky minimálnímu množství kalorií i sacharidů a úplné absenci tuku je můžete bez výčitek zařadit do každodenního jídelníčku.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.