08.07.2013 ČTK
Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumníhokvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz,který mapuje ceny v supermarketech.
Největším nákladem při domácím pečení je mouka a také spotřebovaná elektřina. Nejvýhodněji vychází pečení v domácí pekárně, která chleba upeče za cenu okolo tří korun. V případě klasické trouby je třeba počítat se zhruba deseti korunami. Pekárna je sice úspornější, neumí však upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.
Výrazně ušetřit se dá při nákupu surovin v akci. Dlouhodobé statistiky Kupi.cz ukazují, že cena 1 kg pšeničné mouky se pohybuje od akčních 7,90 Kč po běžných 10,90 Kč. U žitné mouky je pak cenový rozsah od 18,90 Kč do 24,90 Kč. Přinákupu mouky v akci "do zásoby" lze na jednom bochníku ušetřit kolem tří korun.
Jediné, co není ve výpočtech nákladů na domácí chleba zohledněno, je cena lidské práce. "Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecenu šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci," uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová.
Pečení domácího chleba se v posledních letech stalo hitem. Lidé se k vlastní přípravě bochníků uchýlili v reakci na nespokojenost s kvalitou chleba v obchodních řetězcích. Fanoušci domácího pečení se sdružují na webu PečemPecen.cz, kde lze přes kváskovou mapu vyhledat majitele kvásku, který je ochoten se o něj podělit.
V kvasu vznikají stovky aromatických látek včetně důležité kyseliny mléčné a octové. Ty kromě správného zakyselení chleba zabraňují jeho předčasnému plesnivění. Kváskový chleba lze koupit především na farmářských trzích, kde stojí kolem 40 Kč.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?
18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.