27.07.2024 Jana Čiháková
Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
Příprava vanilkové směsi: Smetanu a mléko nalijte do středně velkého hrnce. Přidejte cukr a otevřený vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt). Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.
Příprava žloutkové směsi: Mezitím v misce vyšlehejte žloutky, dokud nezesvětí a nezhoustnou.
Spojení směsí: Pomalu přilijte horkou smetanovou směs do žloutků, stále míchejte, aby se žloutky nezrazily. Poté přilijte zpět do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezaplní zadní stranu vařečky (asi 5-7 minut).
Chlazení: Směs přeceďte přes jemné síto do čisté misky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 4 hodiny (nebo ideálně přes noc).
Chlazení a míchání: Směs přelijte do zmrzlinovače a podle instrukcí přístroje zpracujte. Před koncem míchání přidejte karamelové kousky.
Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.
Příprava jahod: Jahody omyjte, odstraňte stonky a nakrájejte je na malé kousky. Pokud používáte zmrazené jahody, nechte je rozmrazit a pak slijte přebytečnou tekutinu.
Mixování: Jahody rozmixujte na hladkou kaši. Pokud chcete jemnější zmrzlinu, přeceďte jahodovou kaši přes jemné síto, abyste odstranili semínka.
Příprava směsi: Smetanu, mléko a cukr zahřejte ve středním hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Směs nechte vychladnout a poté ji smíchejte s jahodovou kaší a nasekanými mátovými listy.
Chlazení: Směs přelijte do zmrzlinovače a podle instrukcí zpracujte.
Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny.
Podávání: Před podáváním ozdobte zmrzlinu čerstvými mátovými listy.
Příprava čokoládové směsi: Smetanu a mléko nalijte do hrnce. Přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně. Přidejte kousky čokolády a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
Příprava žloutkové směsi: V misce vyšlehejte žloutky a cukr, dokud nezískáte světlou a nadýchanou směs.
Spojení směsí: Pomalu přilijte horkou čokoládovou směs do žloutků, stále míchejte. Poté přelijte zpět do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne (asi 5-7 minut).
Chlazení: Směs přeceďte přes jemné síto do čisté misky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 4 hodiny (nebo ideálně přes noc).
Chlazení a míchání: Směs přelijte do zmrzlinovače a zpracujte podle instrukcí. Před koncem míchání přidejte nasekané ořechy a kousky čokolády.
Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.