16.10.2013 Redakce
Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.
Některé děti nechtějí jíst téměř nic, další musíte od jídla doslova odhánět. Kde je tedy zlatá střední cesta? Navíc ne každá potravina je pro mladý organismus přijatelná a lehce stravitelná. Školní kantýny se jen hemží jídlem, které není vhodné z hlediska nízkých výživových hodnot, absence vitamínů a vysokého podílu tuků a cukrů. Rodič je postaven před problém, který by měl začít řešit dříve, než bude pozdě. Dříve, než si jeho dítě zakóduje špatné stravovací návyky.
Základ správných stravovacích návyků dáváme svým dětem už v tom nejútlejším věku. První zeleninové příkrmy, kašičky, které neúnavně mícháme v naději, že je náš potomek přijme za své – správná příprava těchto pokrmů nám dává naději, že si dítko oblíbí zeleninu a ovoce i v pozdějším věku. Spousta maminek vzdává svou snahu už v tomto prvním bodě.
S nespokojeností konstatují, že jejich dítě „prostě zeleninu nejí“ a uchýlí se k mixování z hlediska dětského organismu přesoleného jídla, které běžně podáváme dospělým. Neuvědomují si, že do dětského organismu s tímto přístupem dostávají spoustu zbytečné soli a jiných složek, které v kojenecké stravě nemají co dělat. Přitom by stačilo málo. První dětskou mixovanou stravu můžeme ochutit bylinkami, kterých je na našem trhu dostatek. Jídlo hned dostane jinou, zajímavější chuť a dítěti může zachutnat. Stačí opravdu jen zapojit fantazii. Důležité je také dítěti příkrm stále nabízet. Ze zkušenosti víme, že si ho oblíbí někdy až po desátém vyzkoušení.
Našim dětem dáváme příklad také tím, jak se sami stravujeme. A nutno říci, že ne vždy je to příklad nejlepší. Po dětech zkrátka nemůžeme chtít, aby snědly k obědu brokolici připravenou v páře s bramborem, když se na našem vlastním talíři objevují „vypečenosti“ v podobě klobásek, knedlíků a omáček. Takhle to bohužel nefunguje.
Stravovací návyky jsou v rodinách opravdu přenosné. Mysleme na to, prosím, v běžném životě. Sami se odbýváme jídlem „narychlo“ a příprava svačin je pro nás něčím zbytečným? Náš organismus to možná ustojí, nicméně ten dětský by takovým testům vystaven být neměl. Děti mají nejen díky růstu velký výdej energie. I když nevykazují velkou fyzickou aktivitu a prosedí dopoledne ve třídě, přesto jejich tělo rychle spaluje. Mozková činnost, probíhající fyziologický vývoj, to všechno jsou indikátory spotřeby energie. A že tato spotřeba není malá!
Oponujete, že nemáte dostatek času na přemýšlení nad složením svačin pro svá dítka? Že nemáte dostupné informace? Možná právě pro Vás může být užitečná webová adresa, kterou pro tento účel zřídilo Ministerstvo zemědělství ČR. Na stránkách www.zdravasvacina.eu se dozvíte, jaké druhy potravin by měla obsahovat zdravá svačinka, najdete zde recepty na zdravé svačinky a v neposlední řadě také poradnu s odborníkem, nutričním terapeutem RNDr. Pavlem Suchánkem. V souvislosti s osvětou zdravého stravování byla zřízena také stránka www.facebook.com/zdrava.svacina, která rovněž pomáhá maminkám ve snadnější orientaci ve zdravém stravování.
„Občas jsem velmi šokován, čím vším jsou maminky ochotny krmit své děti. Mnoho z nich volí variantu nejjednodušší. Dají jim peníze, aby si svačinu koupili cestou či ve školní kantýně. Dobrovolně tím ztrácejí kontrolu nad tím, co jejich potomek jí. Můžeme si být téměř jisti, že dítě si za peníze určitě nekoupí zdravé a nutričně vyvážené potraviny. A i kdyby to chtělo udělat, má zkušenost je taková, že ve školních kantýnách na kvalitní, vyváženou a zdravou stravu většinou téměř nenarazíte. Pokud nemá škola osvícenou paní ředitelku či pana ředitele, kteří sami pěstují zdravý životní styl,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista. „Díky webové stránce se snažíme apelovat na všechny rodiče, aby přemýšleli nad nutností pravidelné a zdravé stravy svých dětí. Snad se nám to také daří,“ dodává.
30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?
25.04.2013 | Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.