19.04.2019 Jana Čiháková
Při zjištění salmonely v drůbežím mase bude muset jeho dovozce další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit. Až poté je bude smět uvést na trh. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s vedením Státní veterinární správy, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. V posledních týdnech několikrát veterináři uvedli, že se do ČR dostalo drůbeží maso se salmonelou z Polska.
"Chceme tímto krokem posílit kontrolu drůbežího masa," uvedl Toman. Pokud by se choroboplodné zárodky salmonely v mase prokázaly, musí být šarže masa zlikvidována. Dovozci pak hrozí až 50milionovová pokuta. Většinou se však dává řádově nižší.
Zatím se tato pravidla budou týkat drůbežího masa. "Nejde o plošná opatření, ale o opatření, zaměřená na konkrétní subjekty, a to s ohledem na analýzu rizika," sdělil mluvčí.
Například ve středu veterináři uvedli, že se v ČR objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k distributorům ve Zlínském kraji. Maso z jedné zásilky, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, už zákazníci nejspíš snědli. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.
Veterináři poslední dobou informují zhruba každý týden o nálezech polského masa se salmonelou. Minulý týden uvedli, že se do Česka dostalo 540 kilogramů polského kuřecího se salmonelou, část masa se snědla, část veterináři dohledali. V předminulém týdnu šlo o půltunovou zásilku řízků z Polska se salmonelou.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.