12.01.2021 Jana Čiháková
Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).
Do průzkumu se zapojilo 27 700 respondentů z 27 členských zemí Evropské unie. Téměř tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že z ekologických důvodů plánují méně často cestovat letadlem, jakmile budou zrušena omezení pohybu související s pandemií covidu-19.
Zhruba dvě třetiny respondentů pak v průzkumu sdělily, že již v rámci boje s klimatickými změnami omezily konzumaci masa. Dalších 13 procent respondentů uvedlo, že snížení konzumace masa v brzké době plánuje.
Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol dnes uvedl, že celosvětové emise oxidu uhličitého se v loňském roce v důsledku pandemie covidu-19 snížily o sedm procent a vrátily se na úrovně z období před deseti lety. Varoval však, že globální emise se opět začnou zvyšovat, pokud proti tomu vlády nepodniknou rychlá opatření.
Evropská unie nyní připravuje balík nových opatření ke snížení emisí, včetně renovací budov za účelem snížení spotřeby energie či tlaku na plnění přísnějších emisních norem automobilkami. Již v letošním roce v EU vstupuje v platnost zákaz jednorázových plastových příborů a brček, upozorňuje agentura Reuters.
"Občané pociťují dopad klimatických změn a chtějí bezprecedentní opatření k řešení klimatické krize," uvedl viceprezident EIB Ambroise Fayolle. Dodal, že EIB, která je institucí EU pro poskytování půjček, by mohla lidem pomoci k ekologicky šetrnějšímu životnímu stylu financováním čisté energie a dopravy s nízkými emisemi.
24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.