06.03.2013 ČTK
V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).
Ivan Hrbek z vedení SFZ řekl, že od roku 2011 v Česku vzniklo 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji, kde přibylo deset minimlékáren. Aktivní byli také zemědělci na Vysočině, kteří investovali do šesti provozů na zpracování mléka. "Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka,“ uvedl Hrbek.
Novou malou mlékárnu loni v létě uvedlo do provozu například Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu. V novém areálu družstvo vyrábí tvaroh, zakysanou smetanu i sýry. Náklady na vybudování vlastní mlékárny dosáhly zhruba pěti milionů korun a její kapacita je projektovaná až na 3000 litrů mléka denně. Mléčné výrobky družstvo prodává především v místním prodeji a na farmářských trzích, k dostání jsou také v prodejnách Náš grunt. Výroba mléčných výrobků ale není pro senické družstvo stěžejní činností, nýbrž doplňkovou produkcí.
SFZ ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Seminářů pro začátečníky, které jsou zaměřené na měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů, se už zúčastnily desítky lidí, z nich mnozí poté absolvovali kurzy určené pro pokročilé zpracovatele mléka.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.