Farmáři zprovoznili desítky malých mlékáren

Farmáři zprovoznili desítky malých mlékáren

06.03.2013 ČTK

V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).

Ivan Hrbek z vedení SFZ řekl, že od roku 2011 v Česku vzniklo 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji, kde přibylo deset minimlékáren. Aktivní byli také zemědělci na Vysočině, kteří investovali do šesti provozů na zpracování mléka. "Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka,“ uvedl Hrbek.

mleko

Novou malou mlékárnu loni v létě uvedlo do provozu například Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu. V novém areálu družstvo vyrábí tvaroh, zakysanou smetanu i sýry. Náklady na vybudování vlastní mlékárny dosáhly zhruba pěti milionů korun a její kapacita je projektovaná až na 3000 litrů mléka denně. Mléčné výrobky družstvo prodává především v místním prodeji a na farmářských trzích, k dostání jsou také v prodejnách Náš grunt. Výroba mléčných výrobků ale není pro senické družstvo stěžejní činností, nýbrž doplňkovou produkcí.
SFZ ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Seminářů pro začátečníky, které jsou zaměřené na měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů, se už zúčastnily desítky lidí, z nich mnozí poté absolvovali kurzy určené pro pokročilé zpracovatele mléka.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.