Fugu – nebezpečná legenda japonské gastronomie

Fugu – nebezpečná legenda japonské gastronomie

04.08.2010 Tomáš Miškovský

Máte rádi adrenalin? Pokud si rádi zahráváte s ohněm a jste momentálně na návštěvě v „zemi vycházejícího slunce“, určitě ochutnejte fugu! Legendární japonská ryba je totiž jedním z nejjedovatějších tvorů světa.

Její orgány obsahují silný neurotoxin. Japonští kuchaři proto musejí projít dvouletým výcvikem, než dostanou licenci a než se naučí připravit rybu tak, aby své hosty nezabili. Podle výpočtů je tetrodotoxin, který ryby fugu obsahují, 1200krát silnější než kyanid. Jeden čtverzubec fugu tak spolehlivě otráví až 30 lidí.

fuguKonzumace ryby fugu je v Japonsku oblíbenou adrenalinovou zábavou. Podle japonského úřadu pro veřejné zdraví se touto rybou každý den otráví desítky lidí. Většinou jde o rybáře, kteří jedí své vlastní úlovky. Fugu servírovaná v restauracích je bezpečnější.

PŘÍPRAVA FUGU? DVA ROKY NÁROČNÉHO STUDIA

Kuchaři, kteří se chtějí stát mistry fugu, se musejí naučit naprosto bezchybně jednu věc: oddělit toxické části ryby od těch jedlých. O tom, že kurz není jednoduchý, vypovídají i výsledky závěrečných testů – v roce 2008 dvouletý kurz absolvovalo v Tokiu 769 lidí a licenci dostalo jen 472 z nich.

A jaký je návod na bezpečnou přípravu fugu? Rozříznout rybu a důkladně ji omýt. Následně opatrně vyjmout vnitřní orgány, které obsahují jed – tedy ledviny, játra a jikry. Následně se odstraní jed ze zbývajících částí těla a fugu je připravena k servírování. Mistři fugu ale důrazně varují: doma to rozhodně nezkoušejte. Toxický odpad se navíc musí pečlivě zabalit a odvézt ke spálení na určené místo.

JED DODÁ POKRMU JEDINEČNÁ CHUŤ

Mistři kuchaři mají k rybě, která jim dává obživu, téměř posvátnou úctu. Jednou ročně se scházejí, aby si připomněli památku všech čtverzubců, kteří jim prošli rukama.

fuguVelkoproducenti fugu zkoušejí vyšlechtit nejedovaté druhy – ty už ale nechutnají tak dobře. Podle expertů jim chybí pověstné doznívání jemně nakyslé chuti na jazyku. Jednou ze zásad přípravy fugu je, že se musí krájet na velmi tenké plátky, skrze které prosvítá vzor na talířích.

Restaurace i tak na rybách fugu slušně vydělávají: jedna divoce žijící ryba stojí na trhu v přepočtu od jednoho sta do dvou set dolarů. Fugu z chovu pak asi čtvrtinu této částky. Na mase z jednoho čtverzubce tak dokáže restauratér ve městě vydělat i 500 dolarů.

„Zlé jazyky“ však říkají, že fugu chutná stejně jako jiné bílé rybí maso. A ti ještě škodolibější tvrdí, že fugu nechutná vůbec nijak, že její maso je tuhé a dá se jíst jenom díky sójové nebo pomerančové omáčce, která se k rybě tradičně přidává.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.