Gastronomia Bohemica zve na akci Brambory mnoha chutí

Gastronomia Bohemica zve na akci Brambory mnoha chutí

14.10.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Gastronomia Bohemica z.s. pořádá v sobotu 18. října 2014 veřejnou prezentaci s názvem „Brambory mnoha chutí“.

Tato gastroakce se uskuteční v Přibyslavi jako součást XVI. ročníku místní „Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor“, která bude probíhat během víkendových dnů 18. až 20. října.

Cílem akce je propagace českých brambor v českých kuchyních, včetně doporučení vhodných odrůd pro přípravu různých pokrmů. Proto Gastronomia Bohemica připravila zajímavou přednášku, která proběhne v rámci slavnostního zahájení výstavy. Před samotnou přednáškou bude podána informace o projektu CzechSpecials, jehož úkolem je propagace využívání tradiční české kuchyně v restauracích. Součástí celé akce bude i ochutnávka jídel z brambor, které budou zdarma k dispozici ve stánku před radnicí.

Spolupořadatelem akce je agentura CzechTourism a město Přibyslav. Generální ředitel agentury přijal spolu se starostou Přibyslavy nad uvedenou událostí záštitu.

Brambory známé i neznámé

Gastronomia Bohemica z.s.  touto akcí chtěla zaměřit pozornost na fenomén brambor - základu velké části pokrmů moderní společnosti. Česká republika nepatří k zemím, které jsou bramborářskými velmocemi jako jsou Polsko, Nizozemsko a další. Stejně tak ani využití brambor v České republice, jako krmivové základny pro chov hovězího skotu a prasat není v Česku tak rozšířen jako v jiných zemích, i když dobrá krmná brambora zajišťuje zvláště u prasat velmi zajímavý váhový přírůstek.

brambory

Česká republika s 23,7 tisíci hektary bramborami osázených polí je proti Polsku s 373 tisíci hektary trpaslíčkem. To platí i pro takové velkoproducenty jako  Nizozemsko, SRN, Belgie, Francie a další. Samozřejmě dalším faktorem je hektarová výnosnost a kvalita vypěstovaných brambor. Toto vše je předmětem zkoumání Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací při MZe ČR a  i příslušných útvarů Evropské komise.

Prvními pěstiteli brambor byli indiáni v oblasti Chile a Peru. Traduje se, že španělští dobyvatelé objevili brambory v roce 1536 a již v polovině století se dostaly do Španělska a Anglie. Do Čech brambory přišly z Holandska a Německa, konkrétně z Braniborska v průběhu 30tileté války a odtud také získaly jméno. Od roku 1700 zahájily brambory vítězné tažení světem. Žádná kuchyně se bez nich neobejde pro mnohostranné využití a snadnou přípravu.

Do značné míry jsou brambory vítané ze zdravotního hlediska. Neobsahují žádné tuky ani bílkoviny, a proto dokonale doplňují maso a mléčné výrobky. Jsou zdrojem vitamínu B a C, obsahují zásadotvorný draslík a neutralizující kyseliny, které přijímáme v masité stravě.

Ze sociálního hlediska můžeme brambory také považovat za jídlo chudých, jídlo příliš obyčejné, ale na druhé straně je třeba si uvědomit, jak obrovský převrat ve výživě především evropského obyvatelstvu znamenaly a to zvláště v těžkých dobách válek. Například v 17. století zachránily brambory Evropu od hladomorů a nemocí z nedostatku vitamínů. Později se brambory staly jednou z hlavních potravin v řadě evropských kuchyní a dodnes jsou například tzv. základní potravinou ruského národa v podobě картошка и капуста (vařené brambory a zelí).

„A protože mimo propagaci regionální turistiky je Gastronomia Bohemica zaměřena na propagaci tradičních regionálních pokrmů - mezi něž brambory jednoznačně patří - rozhodli jsme se uspořádat tuto zajímavou akci,“ uvedl k tomu Pavel Franěk, prezident Gastronomia Bohemica z.s.    


Pribyslav

Přibyslavsko má co nabídnout


A proč právě Přibyslavsko? Přibyslavsko patří mezi hlavní pěstitelské oblasti s nejkvalitnějšími odrůdami a XVI. ročník výstavy není jen o ovoci a zelenině, ale především o bramborách. Přibyslavsko je významným historickým místem v českých dějinách, protože zde zemřel český husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova při obléhání hradu Rábí a kancelář starosty Přibyslavi zdobí originál obrazu akademického malíře Romana Podrázského „Smrt Jana Žižky“. Turistický potenciál Přibyslavska je obrovský, přijeďte se sami přesvědčit.

 


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.