24.05.2023 Jana Čiháková
Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!
U grilování hraje roli doslova každý stupeň. Zvlášť u grilů na dřevěné uhlí se totiž může snadno stát, že jej rozpálíte příliš a maso se nestihne propéct. A samozřejmostí je i to, že pro různé druhy pokrmů platí různá teplota, čemuž musíte grilování přizpůsobit. Grilovat můžete jak přímo – kdy jídlo položíte na rošt nad oheň s odkrytým grilem a připravujete ho při vyšší teplotě, tak nepřímo –víko je zavřené a pokrm je mimo přímý žár, tudíž se připravuje pomaleji a při nižší teplotě.
„Skvělým a dalo by se říci nutným pomocníkem při grilování je vpichový digitální teploměr, pomocí kterého můžeme snadno zjistit, zda se maso uvnitř dostatečně propeklo. Jiná teplota platí pro kuřecí, jiná pro rare steak či rybu, vždy však platí, že v nedostatečně tepelně upraveném mase se mohou množit nebezpečné bakterie,“ upozorňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.
Maso je vhodné nechat před grilováním odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Poté už je třeba postupovat podle toho, jak veliké máme jednotlivé porce i jak moc je chceme mít propečené. Teplota se odvíjí i podle typu grilu. Vysoká nad 230 °C se hodí na přípravu hovězích steaků na přímém ohni, zelenina a sýry zase vyžadují nepřímé grilování za nižších teplot.
Tip: Ulehčete si práci se sous-vide Chtěli byste si dopřát steak z grilu, ale bojíte se, že maso nezvládnete správně připravit? Zkuste si pomoci metodou sous-vide, kdy si maso můžete jednoduše předem tepelně upravit a poté mu na grilu přidat jen kůrčičku. Díky sous-vide zůstane šťavnaté a vy budete mít jistotu, že hostům na talíři nepřistane nic nedopečeného.
Grilování masa je zlatým hřbetem každé letní party. Pokud chcete rodinu či sousedy oslnit správně propečeným steakem a nevysušenými kuřecími špízy, měli byste kromě správné teploty věnovat pozornost i výběru masa. Nekvalitní hovězí nebo kuřecí plné vody na grilu totiž neproměníte v lákavý pokrm, ani kdybyste se přetrhli. Nezapomínejte také na to, že tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost, proto nebude libové vepřové nikdy tak dobré jako tučnější verze. Nicméně při samotném grilování je vhodné odkapávající tuk z masa zachytávat do misek – jeho rozkladem na hořícím uhlí se mohou uvolňovat nebezpečné karcinogenní látky, které se pak dostávají zpět na maso.
„Pomoci vám mohou alobalové tácky, které tuk a šťávu zachytí, trendem jsou také grilovací podložky na příklad z teflonu. Vždy vybíráme takové doplňky, které jsou určené na grilování a nehrozí, že by se z nich uvolňovaly nebezpečné látky – domácí improvizace se při grilování rozhodně nevyplácí,“ dodává Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz, který pomůcky na grilování včetně malých grilů nabízí v samostatné sekci.
Bez čeho se při grilování neobejdete? Kromě grilu se bude hodit i grilovací nářadí, kde můžete popustit uzdu své fantazii a vkusu a vybrat takové, které vám dobře padne do ruky. Pokud se nechcete trápit se složitým mytím, je dobrým kritériem výběru kvalitní nerezový materiál i možnost dát náčiní po použití do myčky.
Základem každého grilovacího setu je obracečka, kleště a grilovací vidlička. V sadách ale můžete najít i napichovací jehly na špízy, napichovátka na oblíbenou kukuřici, kterou ocení obzvláště děti, i mašlovačku. Dobrým pomocníkem v závěru grilování bude také kartáč a štětec na čištění grilu. A jedna důležitá rada – nikdy nepoužívejte stejné náčiní na syrové a upravené potraviny. Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci a asi nikdo si nechce zpestřit letní grilování zdravotními obtížemi.
Chtěli byste si dopřát steak z grilu, ale bojíte se, že maso nezvládnete správně připravit? Zkuste si pomoci metodou sous-vide, kdy si maso můžete jednoduše předem tepelně upravit a poté mu na grilu přidat jen kůrčičku. Díky sous-vide zůstane šťavnaté a vy budete mít jistotu, že hostům na talíři nepřistane nic nedopečeného.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.