14.06.2022 Jana Čiháková
Teplé večery, dobré jídlo a pití, parta kamarádů nebo rodinná oslava… Grilovací sezona je tu a s ní i každoroční přemítání nad tím, jak grilovací klasiku v podobě masa na sto způsobů obohatit. Zkuste si letos na gril přihodit trochu více ovoce a zeleniny! Poradíme vám, jaké druhy se na gril hodí a čím přípravu ozvláštnit.
Brambory jsou jednou z „nejvděčnějších“ příloh na gril a dopřát si je můžete na nespočet způsobů. Jak ale docílit toho, abychom je nespálili a zároveň byly uvnitř propečené? „Řešením může být předvaření v horké vodě, kdy stačí brambory jen krátce ogrilovat, aby získaly kýženou křupavou kůrku. Pokud na ní netrváte, zabalte brambory potřené olejem a bylinkami do alobalu. Nebudou sice křupavé, ale odmění se vám dokonalou chutí. Třetí způsob přípravy je pro opravdu zapálené mistry grilu – je při něm třeba uhlíky rozdělit na žhavější a chladnější, brambory nejprve grilovat na nižší teplotu a poté přesunout,“ radí Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz a dodává: „Na grilování můžete použít menší gurmánské brambory o velikosti Grenaille, které jsou skvělé s olivovým olejem a pažitkou, nebo větší brambory, které jsou vhodné pro naplnění domácí pomazánkou nebo sýrovou směsí s bylinkami.“
Pokud jste dosud odolávali grilovanému ovoci, měli byste to rychle napravit. Díky obsaženému cukru, který na grilu vlivem tepla zkaramelizuje, totiž můžete za pár minut vykouzlit působivý dezert. Ovoce grilujte na nepřímém ohni, a nikdy z něj nespouštějte oči – jeho příprava je opravdu otázkou chvilky a snadno byste ho spálili.
A jaké ovoce vyzkoušet? Nezklame klasika v podobě jablek, která si na ohni pekli už naši prarodiče. Stačí je nakrájet na kolečka a chvilku vystavit teplu – o šťavnatou delikatesu máte postaráno. Nebojte se ani zkombinovat více druhů ovoce dohromady – třeba v podobě voňavého špízu. Na jehlu nebo špejli napíchejte kousky ananasu a jahod, pomažte olivovým olejem a těšte se na gurmánskou lahůdku. Na grilu vás nezklamou ani peckoviny jako broskve, meruňky nebo švestky, milovníci exotiky si mohou dopřát také kokos. Ten vždy grilujte bílou stranou dolů a po zezlátnutí jednoduše seškrábněte ze skořápky a podávejte.
Grilovaná zelenina je opravdovou lahůdkou a na talířích se na letních party objevuje stejně často, jako maso. Jak ji připravit správně? Základem je olivový olej, díky kterému se zelenina nevysuší a který navíc dobře nese chuť, zvýrazněnou bylinkami nebo kořením dle libosti. Zeleninu grilujte na středním ohni, ideálně za použití tácků, abyste zabránili odkapávání oleje. „Tuk, který odkapává z masa či zeleniny na uhlí, má tendence se vznítit. Následně dochází k uvolňování karcinogenních spalin, které stoupají zpět do jídla a dostávají se do našeho organismu,“ upozorňuje Jaroslav Neuman, z Košík.cz.
Na gril se hodí mnoho druhů čerstvé zeleniny a je jen na vás, kterou vyzkoušíte. Sázkou na jistotu je kukuřičný klas, který stačí péct cca 15 minut a zbožňují ho i děti. Pokud si chcete usnadnit práci i servírování, připravte jednoduché zeleninové špízy. Hodí se na ně malá cherry rajčátka, kusy cukety, lilku, malé cibulky nebo žampiony. A na grilu samozřejmě nesmí chybět ani chřest, který je výbornou přílohou k propečenému steaku a připravíte z něj i chutný salát.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.