27.12.2023 Jana Čiháková
Okouzluje v divadle, pózuje před fotoaparáty, krásně zpívá a občas i moderuje. Má ale také nevídaný apetit – prý už od batolete. A i proto si od rodičů vysloužila přezdívku „vepřovka”.
Báro, jaký je váš vztah k jídlu?
Lidé jedí, aby žili a já to mám přesně naopak. Jídlo miluju a nemohla bych bez něho být. Nekouřím, nepiju, ale jídlo? To je moje droga! Sladké, slané, kyselé, mastné, zkrátka všechno.
Experimentujete s pokrmy, nebo se raději držíte klasických receptů?
Co se týče jídel jako takových, mám raději jednoduché recepty. Nemusím a úplně nevyhledávám překombinované chutě. Ale samozřejmě ráda ochutnávám nové a nepoznané jídlo. Jediné, co moc nemusím, je syrové maso.
Která kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Nejsem nijak vybíravá, ale kdybych měla vybrat jen jednu, tak to asi bude italská kuchyně. Ale obecně mi chutná všude ve světě.
Když se řekne dětství, jaké jídlo vás napadne jako první?
Rozhodně vepřovka (vepřová konzerva). Takto láskyplně mi říkali moji rodiče, když jsem byla batole. Byla jsem bezkonkurenčně nejtlustší dítě široko daleko. Mně zkrátka moc chutnalo už odjakživa, a to mi také zůstalo dodnes.
Vyzkoušela jste někdy i netradiční jídlo, jako jsou například cvrčci, červi atd.?
No jéje, samozřejmě, to jsem si nenechala ujít. Jsou to takové škvarky. Prý je to i nutriční bomba. Úplně pochoutky tohoto typu nevyhledávám, ale strava má být přece pestrá, tak proč ne.
Umíte v jídle hřešit, nebo vyznáváte spíš zdravý styl života?
Oboje! Jako umělkyně, která často vystupuje a je lidem na očích, se přece jen musím stále udržovat. Plavková sezóna tak u mě jede celoročně. Naopak mám ale také velký výdej energie, takže si můžu často nějakou tu kalorickou bombu s radostí dopřát.
Máte skvělou postavu, jak se udržujete ve formě?
Určitě dodržuji pravidelný a vyvážený jídelníček. Jídlo je alfou a omegou všeho a pohyb každý den u mě také nechybí. Rozhodně je dobré poslouchat své tělo, co si žádá a co potřebuje. V zimě a v létě se u mě strava dost liší.
Je pro vás dieta cizí slovo, nebo jste nějakou vyzkoušela? Doporučila byste nějakou?
Za svůj život jsem vyzkoušela spoustu diet i půsty, ale je fakt, že moje tělo tím dost trpělo. To mu už nemůžu dělat. Myslím si, že člověk může jíst cokoliv, ale umírněně. Zbytečně se nepřecpávat a nehladovět.
Kdybyste teď hned měla říci tři oblíbená jídla, jaká by to byla?
To je jednoduché. Hotelová snídaně, Bún bò Nam Bô a čokoláda.
Naopak, co je jídlo, které byste do úst nikdy nevzala?
Budete se možná divit, ale je to meloun. Potom rozhodně paprika, koriandr, syrové maso a lečo.
Co považujete v kuchyni za svůj majstrštyk?
To budou mé francouzské toasty. Baví mě si s nimi vyhrát, krásně nazdobit, protože se jí i očima. Připravuji je také na zdravější a dietnější způsob, nejen klasiku.
Máte v rodině nějaký recept, který se dědí z generace na generaci?
Moje prababička byla naprosto úžasná kuchařka a vždy mi od ní moc chutnalo. Bohužel jsem po ní tuhle vlastnost až tak moc nepodědila. Jako malá si pamatuju, jak jsme spolu vařily, pekly a jak mě to bavilo. Nešetřila tukem ani cukrem. A tam bude ten kámen úrazu. Jsem v tomhle o dost střídmější, a proto některé moje jídlo není zas taková dobrota, jako od prababičky.
Sledujete pořady o vaření?
Nesleduju, na to nemám úplně čas.
Kdo je vaším vzorem v kuchyni?
Po zmíněné prababičce to bude můj přítel David. Vaří skvěle a připravuje nám jídlo do krabiček, abychom v uspěchaných dnech nemuseli jíst hlouposti ve fastfoodech. A od něho mi všechno moc chutná.
Řešíte, kde jídlo nakupujete?
Ráda navštěvuji farmářské trhy, kde kupuje to, co se vypěstuje v Čechách. Bohužel mě ale časový pres často nažene i do běžné tržní sítě, ale i tam hledím na původ a snažím se vybírat české a například i oceňované výrobky. Čtu i složení potravin. Zlaté pravidlo je, že dražší neznamená lepší.
Váš partner je trenér a nutriční specialista, změnil se vám po seznámení jídelníček?
Ano, jak už jsem říkala, jím od něho předpřipravené krabičky. Ale snídaně mám podstatně jiné než on. Také se snažím vyhýbat druhým večeřím, které si David dává naopak s chutí. Přítel mě ale do ničeho nenutí. I když kolikrát kouká, co si to dávám k jídlu, tak taktně mlčí. Však on taky umí dost zamávat se svým jídelníčkem.
Jste také vyhledávanou modelkou, máte nějaký zaručený tip, jak se před focením dostat rychle do formy?
No, postavu modelky už dávno nemám. Jsem kus ženské a jsem na to náležitě pyšná. Ale když už se opravdu potřebuji dostat do formy, vím, že to je jen o hlavě. Prostě mi stačí se rozhodnout a hotovo! Potom nemám ani potřebu mlsat a cpát se.
Blíží se Vánoce, pečete cukroví?
Mamka vždy napeče tolik cukroví, že nemá vůbec smysl, abych se do něčeho takového vůbec pouštěla. Samozřejmě každý rok vydírá, že se na to vykašle, nebo že napeče jen tři druhy a ještě z poloviční dávky. Nakonec to stejně dopadne tak, že cukroví pak jíme až do Velikonoc, kolik toho je.
Dodržujete na Štědrý den půst, abyste viděla zlaté prasátko, nebo si naopak vychutnáváte pohodu a ujídáte po celý den?
Samozřejmě, že se cpu už od rána! Zlatý prasátko si můžu vygooglovat, ale to pravé vánoční mlsání bez výčitek si nemůžu nechat ujít.
Musí u vás být ke štědrovečerní večeři kapr a dodržujete různé tradice?
Když jsme byli malé děti, tak kapr musel být a my děti ho opravdu nesnášely. Jak jsme ale rostly, tak jsme si už naštěstí uměly prosadit své a na stole se začaly objevovat řízky. A ohledně tradic? Na ty si moc nepotrpíme, pro nás je hlavně nejdůležitější, že se celá rodina můžeme ve zdraví sejit a společně Vánoce oslavit.
Báro, Vánoce na sněhu, nebo na pláži?
Jednou v životě jsem strávila Vánoce u moře a musím vám říci, že už nikdy víc. Veškeré kouzlo Vánoc je v trapu a vlastně neexistuje. To raději odjedu do zahraničí na Silvestra, to mě moc baví.
Kde vás můžeme v současné době vidět?
Ráda bych čtenáře pozvala 3. prosince na krásné a silné představení Lída Baarová a ta druhá. Hrajeme ho v Letenské vodárenské věži a slibuji, že opravdu stojí za to. Jako zpěvačka pak jezdím po celé republice se show Kafe u Osmanyho Laffity. To je obrovská zábava.
Jaké jsou vaše plány do budoucna?
V novém roce chystám vydat nové singly a ráda bych už také dopsala jednu divadelní komedii, kterou bych i ráda nazkoušela. Plánuji nový rok odstartovat i s další řadou jógových videí, které můžete vidět na mém Youtube kanále. Myslím, že práce budu mít víc, než dost a jen tak se nezastavím. To je ale to, co mě na mé práci baví a naplňuje.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.