05.06.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Nastává doba, kdy děti hází školní povinnosti za hlavu a těší se na prázdninové radovánky. Řada z nich zamíří na dětský tábor, ať již ve stanech či rekreačních zařízeních, který jim nezajistí komfort jako hotel u moře. Vždy byste si měli být jisti, že si potomek pochutnává na hygienicky nezávadných jídlech, která splňují nároky na správnou skladbu jídelníčku.
V současné době neexistuje žádný platný právní předpis, který by uceleně upravoval podmínky pro pořádání letních táborů, ovšem jejich pořadatelé musejí dodržovat řádu zákonných norem – především zákon o ochraně veřejného zdraví, hygienické požadavky na zotavovací akce pro děti a na stravovací služby.
Skladba jídelníčku i podoba konkrétních jídel by měla vždy vycházet z potřeb a chutí dětských strávníků, chutě dospělých jdou stranou. Jídla by tak neměla být příliš solená ani kořeněná. Na táborech je výslovně zakázáno z hygienických důvodů podávat některé potraviny, jako jsou mléko a mléčné výrobky z neošetřeného mléka, tepelně neopracované maso a vejce, majonéza a zmrzlina vlastní výroby.
Pro děti musí být zajištěna strava pětkrát denně – snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře. Pokud by tento režim narušoval program tábora, například během činností mimo areál, je možné spojit snídani s přesnídávkou a oběd se svačinou. Jedno z hlavních jídel musí být vždy teplé. Složení jídelníčku by mělo vždy odpovídat věku a fyzické zátěži dětí. Součástí snídaně musí být teplý nápoj. Pití je potřeba zajistit po celý den, podáváno je v krytých nádobách s výpustným kohoutem nebo v originálních baleních.
Pokud vaše dítě vyžaduje speciální dietu, nutně to neznamená, že by se muselo táborových radovánek vzdát. Vždy byste měli tuto možnost speciálního stravování předem prokonzultovat s provozovatelem tábora. V žádném případě s touto informací nečekejte až na odjezd dítěte na tábor, v ten moment je na zařazení nadstandardních nároků pozdě. Totéž platí o případných potravinových alergiích, zvláště u malých dětí se nelze spoléhat na to, že zvládnou vždy zkontrolovat, zda pokrm neobsahuje pro ně nebezpečnou ingredienci.
Vždy je samozřejmě výrazně snazší, pokud je strava zajišťována profesionálními kuchařkami, které si se speciálními nároky umějí poradit. Bezlepková strava je již dnes poměrně běžným požadavkem také ve školních jídelnách a dítě s tímto omezením není zpravidla problém přihlásit i na tábor s „normálním“ stravovacím režimem. Výrazně komplikovanější samozřejmě je, pokud vaše dítě dodržuje například veganskou či makrobiotickou dietu. V takovém případě je lepší zvolit tábor přímo specializovaný na tento typ stravy. Jejich stále rozrůstající se nabídku nalezete na webu.
Především na skautských táborech není strava zajišťována profesionálními kuchaři, nýbrž samotnými účastníky tábora. I tak je třeba, aby pracovníci připravující stravu vlastnili zdravotnický průkaz a měli znalosti o hygienických normách. Na táborech do padesáti účastníků je možné, aby se děti podílely na přípravě stravy a jejím výdeji. Pokud je na táboře více než padesát účastníků, děti smějí pomáhat při přípravě jídla pouze před jeho tepelným zpracováním a při pomocných činnostech. To vše samozřejmě za předpokladu, že zdravotní stav těchto dětí je v pořádku a jejich účast při přípravě jídla povolí přítomný zdravotník.
Skladování potravin může být na některých táborech komplikované, neboť není k dispozici elektřina. V takovém případě je třeba netrvanlivé potraviny zpracovat či spotřebovat bezprostředně po zakoupení. I ve stanových táborech musejí být prostory pro skladování potravin, přípravu a konzumaci stravy (s výjimkou ohniště) zastřešené a zajištěny před nepříznivými zevními vlivy. Ve stavbách, tedy penzionech nebo rekreačních zařízeních, jsou na stravovací část vztahovány stejné nároky jako na běžné restaurace.
Potraviny je nutné skladovat v souladu s požadavky výrobce, nesmějí být ovlivňovány vnějšími vlivy (slunce, déšť, hmyz, hlodavci) a nesmějí se negativně ovlivňovat navzájem – je nutné zajistit, aby nedošlo ke křížové kontaminaci, tedy ke křížení čistých a nečistých činností a tepelně neopracované potraviny nepřicházely do kontaktu s potravinami tepelně opracovanými. Pracovní plochy, nástroje a nádobí musejí být z materiálů vhodných pro styk s potravinami.
Kontrolu hygieny na táborech má na starosti ministerstvo zdravotnictví, respektive hygienické stanice. Pokud jako rodiče máte pocit, že jsou hygienické podmínky konkrétního tábora nedostatečné, můžete podat podnět na krajskou hygienickou stanici. Právě stravování patří mezi nejčastější prohřešky, které kontroloři na táborech odhalí. Mezi nejběžnější závady patří chybné skladování potravin, nedostatečná hygiena personálu či nedodržení minimálního data trvanlivosti. Zpravidla se však jedná o méně závažné prohřešky, které je možné obratem odstranit, a není nutné přistoupit například k uzavření tábora. Kontroloři mohou uložit hříšníkům na místě pokutu, která se zpravidla pohybuje v řádu několika tisíc.
Hitem česká klasika i pizza
Již téměř dvacet let se Markéta Roučková jako majitelka krásného rekreačního areálu u rybníka Ředkovce poblíž Světlé nad Sázavou stará o spokojené žaludky táborníků. Dobře tedy ví, jak se za tu dobu změnily jejich chutě a jaká bašta vede v pomyslné hitparádě letních táborů.
Podle jakých předpisů sestavujete jídelníček?
Žádné závazné předpisy neexistují, ale kontroly z hygienické stanice, které k nám pravidelně jezdí, pochopitelně zajímá i skladba jídelníčku. Snažíme se tedy o to, aby byl pestrý a denně se v něm objevilo ovoce a mléčný výrobek a jednou týdně luštěniny i ryba, alespoň v podobě pomazánky, aby to pro děti bylo snesitelné. A samozřejmě různé druhy masa a rozmanité přílohy.
Která jídla dnes u dětí vítězí?
Jednoznačně česká klasika, tedy rajská, svíčková, řízek. Samozřejmě sladká jídla, především buchtičky se šodó. Polévky? Musím opravit obecně vžitý dojem, že ty děti nejedí. Děti z prvního stupně je baští bez řečí, starší děti se jim spíš vyhýbají. Ale podle mě ani ne tak z důvodu, že by jim nechutnaly, ale nemají na ně prostě čas. Zdržují je od hlavního jídla.
Jak se v průběhu let změnily chutě táborníků?
Myslím, že se moc nezměnily, alespoň co se týká hlavního jídla. Objevily se dvě novinky, pizza a hamburger, které se dnes v oblibě už rovnají české klasice. Co se ale změnilo, jsou snídaně a přesnídávky, protože které dítě by před dvaceti lety snídalo cereálie s mlékem nebo svačilo nutellu s rohlíkem? A ještě jeden rozdíl vidím mezi vařením ve školních jídelnách a na táboře, alespoň u nás. Nepoužíváme žádné směsi zalévané vodou, ale když používáme vývar, tak z masa. Reakce dětí na táboře je bezprostřednější a bližší i v kuchyni, takže se si ani nic jiného než vařit domácí stravu nemůžeme dovolit.
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.