03.12.2021 ČTK, SHUTTERSTOCK
Jen pár hodin po uvedení na trh se na Islandu vyprodalo pivo uvařené z konzervovaného hrášku a nakládaného červeného zelí, které se perfektně hodí k vánočním svátkům a Silvestru na ostrovu v Atlantiku. Receptura pěnivého moku s názvem Ora jólabjór z malého pivovaru v Reykjavíku se totiž opírá o dvě základní islandské ingredience, které se na Štědrý večer tradičně podávají k hlavnímu chodu v podobě uzené jehněčí kýty s bramborami.
Pivo z hrášku a zelí o síle 5,2 stupně je nejnovějším plodem bohaté představivosti Valgeira Valgeirssona, hlavního sládka společnosti RVK Brewing. Ten se již vyznamenal pivy uvařenými z řas, podstavce vánočního stromku nebo dokonce i ze sušených ryb. "To bylo divné," přiznává jednačtyřicetiletý Islanďan s plnovousem v barvě soli a pepře.
Během různých fází přípravy nového piva se zelí a hrách mísily mimo jiné s ječmenným sladem, chmelem a hřebíčkem. V malém pivovaru, kde se za rok uvaří nejvýše 50 000 litrů piva, což je skromná dávka v porovnání s oceány piva z pivovarů světových gigantů, se vyrobily již dvě várky po 6000 a poté 12 000 třetinkových plechovkách, tedy celkem 6000 litrů.
První várka, která se prodávala pouze po internetu, samozřejmě prostřednictvím státního podniku, který má na ostrově monopol na prodej alkoholu, se vyprodala za šest hodin.
Vše se zrodilo z improvizovaného nápadu před půl rokem. "Výzva byla to, co jsem tehdy hledal," říká Valgeirsson. Spojil se s předním výrobcem potravin v zemi, značkou Ora, která prodává konzervy vánoční zeleniny. Dané spojení sice nezní zrovna lákavě, ale pro Islanďany jde o součást vánoční symboliky, pocházející z dob, kdy bylo těžké sehnat čerstvé výrobky, a to zvláště v zimě.Ať už se myšlenka zdá geniální, anebo odpudivá, místní jsou každopádně zvědaví takové vánoční pivo ochutnat.
"Překvapilo mě, jak je to dobré a příjemné ve srovnání s chvílí, kdy vidíme, jak v pivovaru sypou hrášek a červené zelí," uvedl politický analytik Hédinn Unnsteinsson, který si však v pivu všímá i velmi nápadné vůně zeleniny. "Očekával jsem výraznější chuť surovin," míní naopak Níels Bjarki Finsen, který dané pivo přirovnal k jantarově zbarvenému anglickému pivu "bitter", které patří k pivnímu stylu pale ale. "Doufáme, že příští rok budeme mít pivo z tresčích jater!“ zažertoval Thorsteinn Tómas Broddason.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.