Jak jíst podle věku?

Jak jíst podle věku?

23.10.2012 Mgr. Jana Uhlířová

Každá etapa života vyžaduje speciální výživu. Kojenci potřebují k vývoji a růstu mateřské mléko, batolata stravu bez soli, teenageři a lidé v aktivním věku energii ve formě kvalitních sacharidů.

Když je vám 20 a 30 let

Mladí lidé jsou  potřebují v první řadě pestrý a vyvážený jídelníček. Ačkoliv metabolismus pracuje na plné obrátky, bez pohybu se může stát, že začnou v tomto věku pozvolna přibývat na váze. Je třeba myslet také na to, že se nacházejí v reproduktivním období a pokud se žena chystá otěhotnět, měla by připravit své tělo na změnu. Vhodné je zařadit do stravy suroviny bohaté na kyselinu listovou a železo, jež se skrývají v listové zelenině, brokolici, hrášku, fazolích, játrech apod. Také je nutné konzumovat zdroje omega 3 mastných kyselin, například dvěma porcemi ryb týdně. V případě mořských ryb tím dodají tělu i dávku potřebného jódu. Zapomínat se nesmí ani na vápník, který se nachází především v mléčných výrobcích, ale i v libovém hovězí, máku nebo sezamových semínkách.

jidlo

Když je vám 40 let

Metabolismus se začíná pozvolna zpomalovat, při nesprávném životním stylu a nevhodné genetické zátěži stoupá riziko civilizačních chorob. Zvyšuje se hladina krevního tlaku a cholesterolu, hrozí riziko srdečně cévních onemocnění, cukrovky 2. typu apod. Záleží jen čistě na každém, jak své tělo zapojí a jak oddálí stárnutí buněk. V jídelníčku by neměla chybět vláknina, která mimo jiné působí jako „čistička“ střev. Nachází se v ovoci, zelenině, cereálních výrobcích, obilovinách a luštěninách. Dospělí lidé by měli přijmout alespoň 25 g, ideálně však 30 až 35 g vlákniny denně. Důležitý je vápník a také suroviny bohaté na draslík. Je třeba snížit živočišné tuky a nahradit je rostlinnými v poměru 1:3. Hladinu „zlého“ cholesterolu pomohou snížit panenské rostlinné oleje, mořské ryby a ořechy v přírodní podobě.

jidlo2

Když je vám 50 let

U žen přichází menopauza a u obou pohlaví se ještě více zvyšuje riziko vzestupu hladiny LDL cholesterolu, riziko cukrovky 2. typu, osteoporózy a artrózy. Ženy i muži mohou mít problémy s přibýváním na váze, především v oblasti břicha, a to i ti, kdo do této doby byli štíhlí. Důležitý je pravidelný pohyb a dodržování zásad zdravé stravy. V jídelníčku by neměly chybět především vápník, vitamin D, který lze dobře načerpat procházkou ve dne, a omega 3 mastné kyseliny. Dále pak vitaminy skupiny B, především B6, který se skrývá např. v banánech a bramborech, a B12, jenž se nachází ve vejcích, rybách a drůbežím mase. Pomoci mohou i bylinné přípravky jako je např. black cohosh, asian dogwood, listy damiany, rehmania, rozpustná vláknina nebo kyselina linolová (CLA). Neméně důležité jsou antioxidanty, které chrání buňky a oddalují stárnutí.

 

13 top antioxidantů ve stravě

vitamin A a karotenoidy – mrkev, dýně, brokolice, sladké brambory, rajčata, kapusta, broskve, meruňky

vitamin C – citrusové plody, zelené papriky, brokolice, listová zelenina, jahody a rajčata

vitamin E – ořechy a semena, celozrnné potraviny, listová zelenina

vitamin B2 (riboflavin) – zelená zelenina, játra, mléčné výrobky a celozrnné pečivo

vitamin B15 (kyselina pangaminová) kvasnice, žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, obilné klíčky

flavonoidy – sója, červené víno, hroznové víno, granátová jablka, brusinky

selen – ryby, červené maso, vejce, česnek, celozrnné potraviny

zinek – játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové

mangan – ořechy, rýže, luštěniny, obilniny

měď – hovězí játra, brambory a fazole

lykopen – rajčata a rajčatové produkty

lutein – kapusta, brokolice, kiwi, špenát

lignan – lněná semínka, ovesné vločky, ječmen, žito

 jidlo3

 

Pro všechna platí stejná pravidla – zdravý životní styl

  1. Jezte pestře, vyváženě a pravidelně v 5 až 6 porcích denně.
  2. Zaměřte se na čerstvé, sezónní a lokální suroviny.
  3. Připravujte pokrmy tak, aby v nich zůstalo co nejvíce zdraví prospěšných látek.
  4. Vyvarujte se potravin, které obsahují příliš soli, jednoduchých cukrů a živočišných tuků.
  5. Dbejte na to, co jíte, a pečlivě čtěte informace uvedené na obalech potravin.
  6. Dodržujte pitný režim, pijte min. 1,5 litru tekutin, ideálně neperlivé vody, denně.
  7. Vyhýbejte se alkoholu, kouření a nadměrnému stresu.
  8. Naučte se relaxovat a spěte alespoň 6 hodin kvalitního spánku denně.
  9. Pravidelně se hýbejte, choďte na procházky a sportujte min. 30 minut denně.
  10. Choďte na preventivní lékařské prohlídky.

Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.