02.01.2014 Jana Uhlířová, Barbora Selan Opelková
V lednu si upečte domácí chléb, zahřejte se vývarem a doplňte v těle hořčík.
V období Kozoriha (až do 20. ledna) jsou nejlepší zahřívací, domácí a tepelně dostatečně upravené pokrmy, což se vhodně kryje s tímto obdobím svátků a následujícího masopustu. Nevhodná pro stravování je exotika, která ochlazuje. Skvělým tipem je domácí celozrnný chléb nebo vývary a pokrmy z kořenové zeleniny.
Podle čínské medicíny je v tomto období třeba posilovat močový měchýř: nutné je dodržovat pitný režim, nejlepším nápojem je čistá voda, nebo voda s citronem, vhodné je dostatečné zateplení a bohatý přísun vitaminů prostřednictvím ovoce a zeleniny nejlépe z tuzemských zdrojů (jablka, hrušky, brambory, petržel, pastiňák, celer apod.). Konzumujte například odvar z ječných krup, potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, čaj z fenyklu a heřmánku, potraviny bohaté na hořčík (mandle, arašídy, sojové boby, kukuřice, zelí, švestky).
Kozorozi jsou na jídlo nároční, ale když nestíhají, nepohrdnou ani fast foodem.
Uvařme si: černého kubu, pečená jablka, kapustové karbanátky, zapékané brambory se zelím, polévku z růžičkové kapusty
18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?
09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.