Jak jíst v únoru?

Jak jíst v únoru?

13.02.2014 Barbora Selan Opelková

Ledvinám udělá dobře čaj ze zlatobýlu, žlučník potěší předjarní půst.

Teoreticky by v období Vodnáře (do 19. února) měla vrcholit zima, proto se stále stravujeme nejlépe teplým vařeným jídlem, abychom měli dostatek síly a energie. Je třeba posilovat ledviny, které jsou sídlem životní energie a potřebují dostatečný příjem tekutin (vhodný je čaj ze zlatobýlu nebo z kopřiv či brusinková šťáva) a teplé oblečení.

salát

Pěstujte řeřichu, vařte játra

Konzumujeme především potraviny bohaté na hořčík, rybí pokrmy, ořechy, listovou zeleninu, maso, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vitamin A, tzv. retinol, který najdeme v játrech, špenátu, nebo karotce. Vhodné jsou také pokrmy z čekanky, silné vývary slepičí či hovězí, či obohacení jídelníčku řeřichou, kterou si snadno vypěstujeme v kuchyni a můžeme nasekanou přidat na chleba či k přílohám.

vyvar

Vodnáři milují sladké a vychutnají si bohatou hostinu i skromnější krmi.

Uvařme si: jablečný koláč, omelety, čekankový salát, brukvovou polévka, celerovou polévku, polévku z červené řepy

Pozor na žlučník

Období od 20. února již přísluší Rybám. Ryby jsou vodní znamení, proto se s tímto obdobím pojí i ryby, mořské řasy a plody moře. Blíží se předjaří a podle toho je vhodné přistupovat ke svému stravování a tělu obecně, stravu odlehčit a tělo po zimních hodech detoxikovat.

V tomto období je třeba čistit a posilovat žlučník, tedy co nejvíce omezit živočišné tuky - plnotučné potraviny, sýry, žloutky, máslo a červené maso. S obdobím Ryb se pojí také předvelikonoční půst, kdy bychom se měli vyhýbat stravě s nadbytkem chemických konzervantů a vyloučit těžce stravitelná jídla.

caj

Vhodnými potravinami jsou ovoce a zelenina, především ředkvičky a saláty, ořechy, celozrnné obiloviny, mladé jehněčí a kůzlečí maso, tmavá rýže, pohanka, k pití čaj z pampeliškového kořene, zeměžluči, pelyňku či ostropestřce mariánského.

dzus

Ryby někdy jídlem zahánějí smutek, rády vaří a nejsou vybíravé.

Uvařme si: hovězí s mrkví, mrkvový dort, králíka s jarní zeleninou, čínský salát z drůbežího masa

 


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Masová móda jde ve vlnách

29.08.2014 | "Maso před úpravou neomývám vodou a naklepávám ho jenom pěstí, " říká řezník Zdeněk Novák, jehož vyhlášené uzeniny jsou jedla i smetánka na Plese v opeře.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.