14.01.2020 Jana Čiháková
Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?
Legislativa hovoří jasně. Rozlišuje ovocné šťávy (tj. džusy), ovocné nektary, ovocné nápoje a ovocné limonády.
U každé kategorie je přesně definováno, co daný výrobek smí a nesmí obsahovat. Pokud si chcete dopřát kvalitní a lahodné potěšení, volte džusy s označením 100 %. Takový džus je přírodní a není do něj přidávaný další cukr. Obsahuje zejména ten přírodní z ovoce, tzv. fruktózu. V jeho složení nenajdete konzervační látky ani umělá barviva. Dlouhodobá trvanlivost je totiž zajištěna pasterizací a kvalitním obalovým materiálem.
„Ovšem při výběru čtěte opravdu pozorně, k čemu se číslovka 100 % váže. Ta musí být vždy vztažena na celý produkt. V některých případech jde totiž o klamavé označení, kdy výrobci pod označením 100 % uvádějí pouze jednu z více zastoupených ovocných složek v produktu, ze kterých je vyroben,“ upozorňuje Jana Lindišová, brand manažerka džusů Relax. Konzumací kvalitních 100% ovocných či zeleninových šťáv můžete nahradit jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.
Detailní složení 100% ovocného džusu nebo zeleninové šťávy by mělo být vždy pravdivě uvedeno na obalu výrobku. V některých případech máte také možnost informace, kolik kilogramů čerstvě nasbíraného ovoce či zeleniny bylo na jeden litr džusu vylisováno. Například 1 litr 100% pomerančového džusu Relax je vyroben z 2,5 kg zralých brazilských pomerančů! 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy jsou v některých případech zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
Někdy se může celkem lehce přihodit, že nás slova uvedená na obalu mohou zmást. Nelekejte se tedy, pokud uvidíte spojení 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Jde totiž o velmi hustou čistou šťávu pocházející z ovoce. Zatímco konzervanty a další aditiva se do 100% džusů a zeleninových šťáv nesmějí používat!
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.