Jak na zakysané smetany?

Jak na zakysané smetany?

19.04.2011 Redakce

Každý z nás občas kupuje zakysanou smetanu pro přípravu svého oblíbeného pokrmu. Věděli jste ale, že využití tradičních zakysek má daleko širší možnosti?

Zakysaná smetana je vhodná jak pro teplou, tak studenou kuchyni. Pokrmům dodává zajímavou navinulou a bohatou chuť a také jemnou konzistenci.

Je vhodná na omáčky, polévky, do salátů, dipů, na zapékání či nejrůznější sladké dobroty. Yoplait zakysaná smetana je vyráběna ve třech variantách tučnosti: 15 % tuku, 11 % tuku a unikátní 8 %. Nově také jako delikátní specialita Chef de Créme s 30 % tuku.

Tipy a rady:

  • Pokud se chcete stravovat zdravěji, nahraďte majonézu v salátech, k masům či pečeným bramborám, zakysanou smetanou.
  • Pokud do zakysané smetany s vyšším procentem tuku (15; 30%) přidáte trochu smetany na šlehání a krátce ji šleháte, vytvoříte hustý, nadýchaný smetanovo-šlehačkový krém, který udrží hutnou konzistenci po několik dní.
  • Pokud bude zakysaná smetana pokojové teploty, po přidání do horkých pokrmů se nesrazí.
  • Používání zakysané smetany s vyšším obsahem tuku dělá pokrmy hutnější, menší porce vás zasytí a přijmete tak méně kalorií.
  • Pokud používáte zakysanou smetanu s obsahem tuku více jak 30%, spotřeba náplní do dezertů a rolád je o polovinu nižší.
  • Čím více procent tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní uvaříte.
  • Pokud necháte dip či zálivku na salát ze zakysané smetany odležet a vychladit, chuť přidaných ingrediencí se zvýrazní.
  • Zakysanou smetanu nedoporučujeme mrazit a následně rozmrazovat. Při rozmrazování se výrazně mění konzistence.
  • Při přípravě krémů zakysanou smetanu šlehejte s ostatními ingrediencemi (např. rozpuštěnou čokoládou) ve vodní lázni, krém tak bude krásně jemný.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.