Jak na zakysané smetany?

Jak na zakysané smetany?

19.04.2011 Redakce

Každý z nás občas kupuje zakysanou smetanu pro přípravu svého oblíbeného pokrmu. Věděli jste ale, že využití tradičních zakysek má daleko širší možnosti?

Zakysaná smetana je vhodná jak pro teplou, tak studenou kuchyni. Pokrmům dodává zajímavou navinulou a bohatou chuť a také jemnou konzistenci.

Je vhodná na omáčky, polévky, do salátů, dipů, na zapékání či nejrůznější sladké dobroty. Yoplait zakysaná smetana je vyráběna ve třech variantách tučnosti: 15 % tuku, 11 % tuku a unikátní 8 %. Nově také jako delikátní specialita Chef de Créme s 30 % tuku.

Tipy a rady:

  • Pokud se chcete stravovat zdravěji, nahraďte majonézu v salátech, k masům či pečeným bramborám, zakysanou smetanou.
  • Pokud do zakysané smetany s vyšším procentem tuku (15; 30%) přidáte trochu smetany na šlehání a krátce ji šleháte, vytvoříte hustý, nadýchaný smetanovo-šlehačkový krém, který udrží hutnou konzistenci po několik dní.
  • Pokud bude zakysaná smetana pokojové teploty, po přidání do horkých pokrmů se nesrazí.
  • Používání zakysané smetany s vyšším obsahem tuku dělá pokrmy hutnější, menší porce vás zasytí a přijmete tak méně kalorií.
  • Pokud používáte zakysanou smetanu s obsahem tuku více jak 30%, spotřeba náplní do dezertů a rolád je o polovinu nižší.
  • Čím více procent tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní uvaříte.
  • Pokud necháte dip či zálivku na salát ze zakysané smetany odležet a vychladit, chuť přidaných ingrediencí se zvýrazní.
  • Zakysanou smetanu nedoporučujeme mrazit a následně rozmrazovat. Při rozmrazování se výrazně mění konzistence.
  • Při přípravě krémů zakysanou smetanu šlehejte s ostatními ingrediencemi (např. rozpuštěnou čokoládou) ve vodní lázni, krém tak bude krásně jemný.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.