Jak rozpoznat finty obchodníků?

Jak rozpoznat finty obchodníků?

30.03.2012 Ing. Jana Poděbradská

Určitě to znáte – spěcháte a v obchodě pak sáhnete po prvním, co vám padne pod ruku, zvlášť když vás zaujme i cena. Až doma pak zjistíte, co jste vlastně koupili.

Finty prodejců pečiva

·        Rozpečené a dopékané pečivo je prodáváno jako čerstvé.                                                                        

Zmrazené výrobky jsou většinou dováženy ze zahraničí, často jsou dlouhodobě skladovány. Rozpékané pečivo se šokově zmrazí na teplotu -35 °C. Při -18 °C vydrží až 270 dní a v obchodech se pak už jen na 15 minut rozpeče či dopeče. Polotovary se do Česka často dovážejí z Polska, sladké pečivo pochází většinou z Francie.

Kvalita takto zpracovaných výrobků je mnohem nižší než u pečiva čerstvého a už pár hodin po dopečení tzn. gumovatí. Obchodním řetězcům se dopékání a rozpékání pečiva však vyplácí. A to především po vzniku zákona o významné tržní síle, který zakazuje vracet neprodané pečivo zpět dodavatelům. Díky rozpékání a dopékání tak mohou obchodníci zásobovat své prodejny podle aktuální poptávky a večer v regálech tak skoro nic nezbyde. Navíc nemusí být závislí na dodávkách jen z blízkých pekáren. A obrovskou výhodou je také vůně, která se šíří z pecí a láká tak zákazníky k nákupu.

·        Starší pečivo mezi čerstvým

Často se nám také může stát, že mezi pečivem, na kterém je uvedeno, že je čerstvé, jsou přidány i starší výrobky.       

·        Předmíchané směsi

Díky ušetření času a práce se dnes již používají většinou jen předmíchané směsi a umrtvené průmyslové kvasy na pečení. Původní receptury se drží už jen malé procento podniků. Kromě toho, že se z chleba vytratila přirozená chuť a vůně, mnohem rychleji podléhá zkáze. Dříve přitom potravinářské normy určovaly, že chleba musí vydržet poživatelný alespoň čtyři dny. Dnes se datum spotřeby u většiny chlebů uvádí čtyřiadvacet hodin od upečení.

·        Nedopékání chleba

Výjimečné není ani úmyslné nedopékání chleba. Ten se pak jeví měkčí a zákazníci jej považují za čerstvější.                                                                                                                  

·        Neprodané chleby do nových                        

V českých pekárnách se můžeme setkat také s přidáváním rozmočených neprodaných chlebů do nového těsta. Starý chleba tak může tvořit i desetinu objemu toho nového. Výsledkem je pak vláčnější těsto.

Jak zachovat pečivo co nejdéle čerstvé

·         Nejvhodnější je zabalit čerstvé výrobky do čisté utěrky, nebo čerstvé pečivo vložit zabalené do mrazáku, ve kterém bude nejméně -18 °C. Pouhé uložení v lednici k prodloužení trvanlivosti rozhodně nestačí. Když pak totiž vyndáme studené pečivo z lednice, zvlhne a plísně v něm mohou přežívat mnohem lépe, než kdyby bylo uloženo jen v chlebníku. Nejpoužívanější jsou sice mikrotenové sáčky, ale pečivo by v nich nemělo zůstat déle než dva dny. Pokud si chceme koupit pečivo do zásoby, zvolme raději balené trvanlivé druhy, které jsou ošetřeny konzervačními látkami.

Na co si dát pozor při výběru čerstvého ovoce a zeleniny?

·        Senzorické vlastnosti

Ovoce a zelenina musejí být především čerstvé, bez poškození, škůdců, bez nadměrné povrchové vlhkosti, zdravé, bez plísní a hniloby. To jsou hlavní požadavky pro všechny třídy jakosti. 

·        Druhá jakost

Ušetřit můžeme při koupi zeleniny a ovoce druhé jakosti. U ní můžeme zaznamenat malé poškození, a to jen u 10 % hmotnosti nebo počtu. I přesto musí odpovídat minimálním požadavkům. 

·        Nahnilé ovoce a zelenina                                                                     

Nahnilé produkty by se neměly na pultech obchodů objevit vůbec. Přesto na ně v obchodech nezřídka narazíme.

·        Okrájená zelenina

V chladících pultech běžně najdeme také zeleninu krájenou. V řadě obchodů je běžnou praxí, že prodejci neprodanou zeleninu nevyhodí, ale vykrájí. Takto poškozenou zeleninu pak úhledně naaranžují na tácek a zabalí do potravinářské fólie. 

·       Neuvedení skutečné hmotnosti                                                                                                              
Jednou z dalších chyb, se kterou se můžeme při nákupu setkat, je také to, že uvedená hmotnost u baleného ovoce nebo zeleniny neodpovídá skutečnosti, proto je lepší vybírat z volně skladovaných. 

zelenina

·        Chybí označení země původu a třídy jakosti

Mezi další nedostatky patří také to, že často chybí označení země původu a k jaké jakostní skupině produkt náleží.

·        Odchylky od standardu

Dalším problémem mohou být například i tvarové odchylky, deformace či nedostatečně vybarvení a to především u okurek.

·        Nevhodné teplotní podmínky

S výše uvedenými fintami se můžeme setkat jak v kamenných obchodech, tak i na stáncích. Ale při prodeji ovoce a zeleniny ve stáncích navíc hrozí, že produkty budou vystavené nevhodným teplotním podmínkám, což má za následek ještě rychlejší zkázu.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.