29.06.2015 Eva Leňová, Jana Uhlířová, Akademie léčivé výživy
Pro mnohé nejoblíbenější roční období je tady a tělo si říká o změnu v jídelníčku. Stejně jako se mnohdy odlehčí letní denní program i náš organismus si zaslouží dávku zdravých a lehkých potravin. Podle staré taoistické filosofie je léto obdobím horka a sucha, kdy energie směřuje ven a je expanzivní – prýští a tryská do všech stran.
„Z orgánů v našem těle je na působení letních energií nejvíce citlivé srdce a tenké střevo. O srdce je třeba pečovat i proto, že ovlivňuje naše duševní a emoční rozpoložení, psychiku i vědomí a podle taoistů je také sídlem našeho ducha. Zdravé srdce dává jasnost mysli, normální reakce a pocity radosti. V opačném případě máme chaotické myšlení a zhoršené vnímání, mohou se objevit i poruchy spánku či bušení srdce provázené nočním pocením,“ vysvětluje Eva Leňová z Akademie léčivé výživy.
A jak tedy srdci v létě ulevíme? „Přetížené srdce kromě lásky nejlépe posílí pohyb a hořká chuť. Hořká chuť se z moderního jídelníčku bohužel vytrácí, ovšem právě léto je dobou, kdy jsme ochotni ji zařazovat nejvíce. Hořká je totiž typickou chutí zelených salátů, čekanky, rukoly, řeřichy, ale hořké jsou také opečené oříšky, semínka nebo kvalitní panenský olivový olej, “ doporučuje Eva Leňová. Během teplých ročních období bychom měli dávat pozor i na tenké střevo, jehož správná funkce ovlivňuje nejen schopnost vstřebávat živiny, ale zprostředkovaně i termoregulaci a kvalitu krve. Porucha funkce tenkého střeva se může projevit nedostatečnou schopností krve rozvádět živiny, někdy dochází až k ucpávání cév a bolestem na hrudi. |
Nejvhodnější pokrm pro období léta představují lehké zeleninové polévky, které nám dodají dostatek tekutin i živin a jsou dobře stravitelné. Můžeme je zavařovat obilovinami, pro léto je typická a velmi oblíbená kukuřice, z luštěnin se doporučuje čočka. Kořenové zeleniny používáme méně, zato by na talíři neměly chybět zelené natě a mořské řasy. Doporučuje se jíst to, co právě roste, a vařit vše kratší dobu. Vařená zelenina by i v létě měla tvořit základ naší stravy, krájíme ji na menší kousky a omezujeme příjem bílkovin, hlavně v podobě masa a vajec. Konceptu pěti elementů, který pochází z tradiční čínské medicíny, dopovídá také současná módní vlna letního grilování. Maso, které je svou podstatou horké, upravíme na ohni a pojídáme v období velkého horka, ve společnosti přátel a rodiny, která nás také rozehřívá.
Své přehřáté srdce si můžeme zchladit také ovocem, kterého si v létě dopřáváme více, stejně jako dalších syrových ochlazujících potravin, zejména ve formě salátů, dochucených umeoctem, jablečným octem nebo šťávou z citronu a krátkodobě kvašené zeleniny. Do jídelníčku zařazujeme i více ochlazujících potravin, jako je třeba tofu nebo kvalitní jogurt.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.