11.04.2013 SVS ČR
Přestože na severní Moravě bylo nakaženo zhruba deset lidí, lze konstatovat, že výskyt tasemnic u člověka za poslední léta významně klesá.
U současného výskytu, prakticky v jednom okrese, na Opavsku, se hovoří, že zdrojem infekce tasemnicí bylo požití syrového hovězího masa ve formě tatarského bifteku. Mělo jít o tasemnici Taenia saginata (česky tasemnice bezbranná, tzn. je beze „zbraní“, tj. bez háčků na hlavičce).
Státní veterinární správa obdržela informaci o nakažení tasemnicí u několika lidí od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje s tím, že bylo na základě sdělení postižených lidí vysloveno podezření, které nyní místně příslušná krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj prověřuje.
Snad lze zopakovat to, co jsme již při řadě vyjádření vždy zdůrazňovali, že nikdy není možné riziko nákazy prostřednictvím syrového masa zcela vyloučit. Pokud si někdo chce na syrovém tatarském bifteku pochutnat, musí být maso škrábané, přičemž se případně se vyskytnuvší boubele naruší a nejsou již člověku nebezpečné. Pokud pak jde o mleté hovězí maso, lze jako jistotu doporučit si takovouto surovinu nechat v mrazničce několik dní přemrznout.
Porovnáme-li situaci před dvaceti lety, tj. v roce 1993, kdy bylo zaznamenáno celkem 93 případů, tak v roce 2012 pouze 6 případů. Vyjma ojedinělých importovaných případů lidských nákaz tasemnicemi se obvykle jednalo o případy s jedním zdrojem infekce v podobě masa, které pocházelo od omezeného počtu kusů infikovaného skotu z jednoho chovu.
U skotu se výskyt infekčních stádií tasemnice bezbranné (tzv. cysticerků, česky boubelů nebo uhrů) dlouhodobě sleduje při veterinární prohlídce masa na jatkách. U každého poraženého kusu se po naříznutí hojně prokrvený svalových partií, tj. zejména žvýkačů a srdce, hledají makroskopicky viditelné bělavé měchýřky. Doposud není k dispozici metoda citlivější, nicméně je doporučena evropskou legislativou a je používána pro monitoring výskytu cysticerkózy skotu ve všech zemích EU.
V 60. letech minulého století byl výskyt cysticerků u nás hlášen u 9 % poráženého skotu, v 90. letech u okolo 1 %, a v roce 2012 byly potvrzeny cysticerky v ani ne 60 případech z 1 353 685 kusů poraženého skotu.
S
21.12.2013 | Pálí vás po jídle žáha, často trpíte bolestí břicha nebo nadýmáním?
29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.