Jak správně uskladnit vitaminy?

Jak správně uskladnit vitaminy?

06.10.2011 Ing. Jana Poděbradská

Jelikož se vitaminy v těle neukládají do zásoby, je nutný jejich pravidelný příjem. Tělu je můžeme dodávat buď v podobě tablet či v čerstvém stavu v potravě. Jejich potřeba je závislá na věku, zdravotním stavu, fyzické kondici, intenzitě metabolických procesů a mnoha dalších faktorech.

Vitaminy jsou nepostradatelnou složkou naší výživy, kterou si lidský organismus nedokáže vyrobit sám. Doslovný překlad slova vitamin je dle polského biochemika Kazimierza  Funka, který v roce 1912 objevil vitamin B1 v otrubách, následující:

·         „vita“ znamená „život“

·         „amin“ je chemický pojem pro organickou sloučeninu odvozenou od amoniaku

·         vitamin = „životně důležitý amin“.

Používání vitaminových doplňků je velmi populární způsob doplňování životně důležitých látek. Vitaminy můžeme ale lehce zneškodnit, jelikož jsou velmi nestabilní složkou potravin.

Opomíjeným tématem je právě jejich skladování v domácnosti. Pro jejich správný účinek je to ale velmi důležité. Mnohé vitaminy totiž vyžadují specifické podmínky pro skladování, jinak ztrácejí svoji účinnost. Z výzkumů vyplynulo, že lidé skladují vitaminové doplňky v kuchyni či koupelně. To je ale chyba.

V kuchyni totiž dochází k velkému kolísání teplot vlivem vaření a v koupelně je abnormální a často se měnící vlhkost, která se při otevírání a zavírání krabiček dostává přímo k tabletám a může vést k jejich rozkladu. Podmínky skladování bývají určeny výrobcem či dodavatelem. Chceme- li tedy zachovat plnou účinnost vitaminů, je nutné je skladovat (taktéž otevírat i zavírat) na temném a suchém místě s teplotou okolo 20°C.

Jak uchovávat potraviny, aby si zachovaly vitaminy?

·         Pozor si musíme dát na světlo. Pokud například mléko necháme stát jen 30 minut na světle, ztratí polovinu vitaminů B.

·         Vitaminy mají tendenci oxidovat, proto používejme raději potravinové fólie nebo plastové krabičky, ze kterých lze odsát vzduch.

·         Pozor bychom si měli dát na máčení ovoce a zeleniny ve vodě. Do vody se může snadno uvolnit spousta vitaminů právě ze samotného ovoce či zeleniny.

·         Dalším nebezpečným útočníkem mohou být tepelné úpravy.  Vysokými teplotami můžeme lehce zlikvidovat obsah vitaminů.

·         Naopak je tomu u potravin s obsahem karotenoidů, kterým tepelná úprava rozruší buněčnou strukturu, a vitaminy se mohou lépe uvolnit.  Prokázalo se, že se tak zvýší jejich antioxidační schopnost. Proto je vhodné mrkev podusit na oleji či kousku másla.

·         Další ztráty mohou být způsobeny mražením. Ztráty vitaminů u zmražených potravin jsou oproti jiným faktorům nižší, ale neměly by být v mrazáku déle než 6 měsíců.

·         Také bychom neměli dlouhodobě skladovat načaté potraviny. Souvisí to právě s přístupem kyslíku, takže je nejlepší otevřené potraviny v co nejkratší době zkonzumovat.

salat

Jak naopak obsah vitaminů zvýšit?

·         Přidáním kvalitního oleje. Existují 4 vitaminy rozpustné v tucích A, D, E, K. Proto je důležité při přípravě salátů použít kvalitní olej a nechat salát chvíli odstát, aby se vitaminy do oleje mohly uvolnit. Bez použití oleje nebudou vitaminy plně využity.

·         Dále je možno zvýšit obsah vitaminů technologickou úpravou jako je fermentace mléka či při mléčném kvašení (okurky, kysané zelí, rychlokvašky).

Nutnost tvořit si zásoby je stejně stará jako lidstvo samo. Nic se ale nemá přehánět.                           Studie prokázaly, že lidé po zakoupení potravin spotřebují ihned pouze 20 %, zbylých 80 % uskladňují v lednicích nebo zmrazují. Jen tak lze totiž zabránit dalšímu šíření mikroorganismů v nich.

Není proto vhodné nakupovat velké množství potravin do zásoby. Před použitím vždy zkontrolujme, zda potravina není prošlá (tzn. po vyznačené době použitelnosti nebo minimální trvanlivosti).

A je důležité si připomenout jednu důležitou věc! Jakost a zdravotní nezávadnost je v dnešní době garantována, pokud je potravina správně uskladněna a pokud není při přepravě před uskladněním dlouho v nevhodných podmínkách. To znamená, že jogurt se může lehce zkazit, i když není prošlý, pokud ho místo do ledničky dáme za okno nebo ho necháme delší dobu v nákupní tašce.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.