19.10.2009 Radek Jaroš
"Zeleninu snáším jen ke krvavému steaku," svěřil se oblíbený herec po statečném ochutnání zeleninového leča.
Jirka Mádl je v současnosti jedním z nejpopulárnějších a nejobsazovanějších filmových herců mladé generace. Aktivity tedy veliké, zdalipak je tajemství jejich úspěšného zvládání „zakleto" v jeho jídelníčku? Prozkoumali jsme to „ostrým" testem se zavázanýma očima...
JAK TO PROBÍHALO…
Nacházíme se s kolegyní Štěpánkou v krásných sklepních prostorách restaurace Polomino, nedaleko Náměstí I. P. Pavlova a krátce před 18. hodinou sem přichází zvědavý Jirka Mádl. Po krátkém, ale srdečném seznámení ho odvádím k vyvýšenému minipódiu, kde se usazujeme do pohodlných sedaček. Jiří si sám uvazuje černý šátek, který mu kupodivu velice sluší. Můžeme začít, tož kuchaři noste…
ČESNEČKA
Na stole před námi se ocitá talíř voňavé polévky a Jiří ji poznává hned „po čuchu“. „Výborná,“ hodnotí ji lapidárně a dodává, že ji nepoužívá jen jako silvestrovský vyprošťovák, ale i během roku při podobných „vhodných“ příležitostech…
VAJEČNÁ OMELETA SE ŠPENÁTEM
Přinášejí nám čtyři kousky pěkně nazdobené omelety a po prvním soustu můj host hádá : „Vajíčka,sejra, petržel“… Špenát tedy nepoznal, nicméně mu evidentně nevadí, protože jídlo celkově hodnotí jako chutné a jedlé…
PSTRUH NA BAZALCE
Teď se ocitá na stole lákavě připravený a nazdobený pstroužek. Jiří v něm okamžitě poznává rybu, ale s druhem váhá… „ Připomíná mi to takovou tu růžovou rybu, co mívají v Ikei.“ Vyvádím ho z omylu , že nejde o lososa, což mu ale vůbec nekazí chuť a jenom podotýká, že tímhle pstroužkem se ještě bude důkladněji zaobírat, až skončí celá ochutnávka.
BEBE DOBRÉ RÁNO
Schválně jsme Jiřímu podstrčili sušenky, na které dělal před nedávnem reklamu, respektive v ní účinkoval. Jestlipak je pozná? anebo dělal reklamu na něco, co mu třeba vůbec nechutná? „Bebe…jasný, znám a sám občas snídám. Jsou fakt dobrý, zvlášť ty s ovocem. Člověk tím získá energii na celé dopoledne.“
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Nyní přináší šéfová restaurace Polomíno talíř dokonale upravené svíčkové a sama se netají zvědavostí, jak to Jiřímu zachutná. Podotýká, že tohle jídlo je ozdobou jejich jídelního lístku. Jiří ji rozradostní, protože nejenže svíčkovou pozná už podle vůně, ale vysloveně si labužnicky pomlaskává a dodává, že na tohle jídlo se také zblízka ještě jednou podívá…
BRYNZA (S CHLEBEM)
Teď vkládám svému hostu do úst lžičku pravé ovčí brynzy i s kouskem chleba. Následuje několikavteřinová pauza, při níž trošičku váhá: „Brynza? Výborný!!!“ Pak dodává, že ho lehce zmátl ten chleba, neboť zná brynzu zejména z halušek…
KRUPIČNÁ KAŠE
Tradičním jídlem, které dáváme poslepu hostům ochutnávat, je dětská krupička. Zdalipak si vzpomenou na dětská léta? Jiří ji poznává okamžitě… „Výborná, to je úžasný, že ji v téhle restauraci mají a nabízejí. Naprosto ideální, pokud sem hosté přijdou s dětmi. Moc chválím.“
DOMÁCÍ LEČO
Zkoušíme, jak bude Jiří reagovat na zeleninový pokrm. Jestlipak je milovníkem zdravé kuchyně? „Není to plněná paprika? Anebo lečo?“ Přitakávám na lečo a Jiří dodává: „Lečo jsem ještě nikdy neměl, ale právě takhle jsem si ho představoval.“ Ptám se, zdali mu chutná, a dostávám úsměvnou odpověď, že podobná jídla „nemusí“. „Jsou tam rajčata a papriky, což je pro mě úplně vražedné. Zeleninu snáším jen ke krvavému steaku."
NAKRÁJENÁ HRUŠKA
Zeleninu jsme otestovali a tak zkoušíme zálibu v ovoci. Jiří ji okamžitě poznává: „Hruška, ty jím furt…,moc dobrý.“
BABIČČIN VĚNEČEK
Na závěr nám přinášejí další místní vyhlášenou lahůdku – cukrářské věnečky, které si zde sami vyrábějí. Můj host si je sice nejprve splete s větrníkem, ale rychle se opraví: „Věneček, hm, výborný.“
CO MÁ JIŘÍ MÁDL NEJRADĚJI…
Ochutnávka skončila a my se již bavíme bez zavázaného šátku o nejoblíbenějším jídle Jiřího Mádla. Tím je krvavý steak s oblohou. Údajně si ho dává několikrát týdně a bez něj ztrácí sílu. Oblibu tohoto jídla a masa vůbec přičítá Jiří své krevní skupině „0“, která prý svědčí o tom, že je naturelem lovec. V tom mu musím přikývnout – také mám nulu a zelenině se zdaleka vyhýbám, zato po mase bych se utloukl… Jiří Mádl si ještě na závěr objednává velmi ostrou dračí polévku a pak již spěchá za dalšími povinnostmi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.