Jak vám to chutná?

Jak vám to chutná?

30.05.2010 Štěpánka Bátíková

S Petrem Salavou, moderátorem a zakladatelem fotbalového klubu Amfora, jsme si povídali o jeho oblíbených jídlech a bramborových plackách, které se naučil vařit jako první.

PANE SALAVO, KDE VÁS I S AMFOROU MŮŽEME V SOUČASNÉ DOBĚ VIDĚT?

Já sám jako moderátor teď absolvuji seriál vyhlašování Sportovců roku. Navštívím tak postupně Šumperk, Uherské Hradiště, Ostravu a Brno. mám rád propojení sportu a zábavy. Tam se cítím jako ryba ve vodě. Fotbalová i tenisová Amfora zahajuje jarní sezonu v květnu, až bude pěkné počasí. Tak to platí už 35 let.

JSOU ZA NÁMI SVÁTKY VELIKONOČNÍ. CO PRO VÁS ZNAMENAJÍ?

Velikonoce doma slavíme se vším všudy, s vajíčky, beránkem, velikonoční nádivkou a pomlázkou. Mám malého syna Matýska (dva a půl roku) a ten se vždy těší, až „vyšleháme“ maminku.

JAKÝ JE VÁŠ VZTAH K JÍDLU? JSTE GURMÁN?

Vždycky jsem měl rád dobré jídlo. Taky to na mně bylo svého času dost vidět. Dá se říct, že jsem se občas i pěkně přecpával. Díky mojí partnerce Adéle jsem ale opustil tučná jídla a pochutnávám si často na lehčích a zdravějších pokrmech. A váha šla dolů. Hurá!

VAŠE OBLÍBENÉ A NEJMÍŇ OBLÍBENÉ JÍDLO?

Patr SalavaJídlem číslo jedna je pro mne stále smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší. V restauracích si dávám nejčastěji pizzu a mám rád dobré víno. Jednou za čas si ale dopřeju i tatarský biftek. Tehdy, když si o to tělo „řekne".

POJÍ SE VÁM S JÍDLEM NĚKTERÉ VZPOMÍNKY? AŤ Z DĚTSTVÍ, DOSPĚLOSTI, Z PROFESNÍ KARIÉRY?


Jako člověk, který je prakticky stále na cestách, jsem si dal za svojí kariéru určitě několikset smažených sýrů. A  zajímavé je, že mi stále nevadí.

DODRŽUJETE NĚJAKÉ STRAVOVACÍ RITUÁLY, TŘEBA PŘED VYSTOUPENÍM, SPORTOVNÍM TURNAJEM ATD.?

Před vystoupením se snažím nejíst, únava je jinak ihned znát, tělo nemůže naráz zpracovávat jídlo a k tomu třeba moderovat náročnou několikahodinovou show. Platí to i před fotbalovými i tenisovými zápasy. Jak už jsem přiznal, mám rád dobré víno. Ne, že bych se opíjel, ale skleničku, dvě denně mi doporučili i lékaři. A tak tohle „nařízení" dodržuji.

JSTE CELOŽIVOTNÍ SPORTOVEC, JAK SE UDRŽUJETE V KONDICI? HRAJE U VÁS ROLI SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ A ZDRAVÁ STRAVA?

Dělal jsem dlouhou dobu velkou chybu tím, že jsem málo pil. Myslím tím samozřejmě nealkoholické nápoje. A když už jsem pil, tak zvláště v rámci diskžokejské kariéry, po barech, především coca-colu a kávu. To už je ale naštěstí dávno pryč. V současnosti vypiju denně až 3 litry neperlivé vody a ve spojení s lehkými jídly se cítím vážně dobře. To všechno doplňuji sportem. Tenisem, fotbalem, jízdou na kole, běháním, lyžováním.

ZMĚNILY SE NĚJAK S PŘÍCHODEM MATÝSKA VAŠE STRAVOVACÍ NÁVYKY?

Určitě, navíc mi prospělo i to, že se doma kvůli Matýskovi málo solí.

CO VY A VAŘENÍ? VAŘÍTE RÁD?

Když mám čas a náladu, dokážu připravit velmi dobré těstoviny, nebo masovou směs se zeleninou, ale že bych byl kuchařem, jako je třeba Jiřina Bohdalová, to určitě ne.

CO JSTE SE NAUČIL VAŘIT JAKO PRVNÍ?

Bramborové placky.

PREFERUJETE TRADIČNÍ ČESKÉ POTRAVINY, NEBO MÁTE RADĚJI ZAHRANIČNÍ EXOTICKOU KUCHYNI?

Doma preferujeme většinou české potraviny, rádi ale třeba sáhneme po vynikajícím řeckém jogurtu, nebo po skvělých rakouských sýrech.

MNOHO ČASU JSTE TRÁVIL V CIZINĚ, JAKÉ JÍDLO A KDE VÁM NEJVÍC CHUTNALO A CO NEJEXOTIČTĚJŠÍHO JSTE OCHUTNAL?

Jen s Amforou jsem navštívil 26 zemí světa. V každé jsem ochutnal speciality a přesvědčil se o tom, že nemá moc cenu vozit si exotická koření a ingredience, protože to v Čechách nikdy už tak nechutná, jako třeba úžasná kuřecí specialita v restauraci nad Mysem Dobré naděje, nudle či rýže v tokijské nebo jakartské hospůdce, káva frapé u moře v Řecku. Tak si raději vozím voňavé vzpomínky pouze v mysli a vyprávím pak o těch chuťových prožitcích a posluchačům tečou sliny.

K JÍDLU PREFERUJETE VÍNO ČI PIVO?

Pivo si dám spíš svátečně. Nejčastěji neperlivou vodu a víno. Mám raději bílé než červené.

JAK TRÁVÍTE VOLNÝ ČAS?

Dětství mojí dcery Petry uteklo díky mé kariéře, kdy jsem jako diskžokej vystupoval skoro každý den, tedy spíš večer a noc, tak rychle, že si na to dnes jen těžko vzpomínám. Je mi to líto, ale doba byla taková. Musel jsem se hodně ohánět. Myslím, že nejsem sám, kdo toho lituje. Vrátit se to ale nedá. Tak si teď užívám naplno malého Matýska a volný čas patří především jemu.
Děkuji za rozhovor a přeji úspěšnou sezonu s Amforou.

………….……………….

PROFIL:
Petr Salava (*7. 8. 1955 v Nymburce)

Původně chtěl být elektrotechnikem, ale zlákal ho svět showbussinesu. Jako devatenáctiletý založil v roce 1974 fotbalový klub osobností Amfora, který v roce 2009 oslavil 35 let činnosti. S fotbalovým klubem Amfora navštívil 26 zemí světa včetně Brazílie, Japonska, Austrálie, Thajska, Ruska, Indonésie, Jihoafrické republiky, Kostariky, Spojených arabských emirátů, USA, Chile, Paraguaye, Kambodže (kde byl klub Amfora přijat králem Norodomem Sihamonim), Finska, Keni a dalších. Působí jako diskžokej (odehrál již přes 5500 diskoték), moderátor, scénárista a producent. Možná nevíte, že je autorem slavného pokřiku a následného skákání „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop“.
Je otcem dcery Petry (1981) a syna Matěje (2007).


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.