11.10.2021 Jana Čiháková
Česká televize dne 7.října 2021 informovala o tom, že veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout z prodeje skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa z Polska. Zjistili totiž šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. Svaz chovatelů prasat neustále informuje veřejnost o bezpečnosti českého vepřového. Zákazníci však stále slyší zejména na cenu produktu a upřednostňují ji před kvalitou. Bohužel je třeba konstatovat, že do České republiky se dováží přibližně polovina potřebného vepřového masa. Většina z tohoto objemu je dovážena ze zemí s výrazně vyšší spotřebu antibiotik - ze Španělska, Polska a Německa.
Českým chovatelům se díky dlouhodobé intenzivní práci a nemalým investicím podařilo výrazně snížit spotřebu antibiotik. Česká republika patří proto dnes mezi země s podprůměrnou spotřebou. Vypovídá o tom mimo jiné i skutečnost, že v průběhu loňského roku Státní veterinární správa ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) provedla, v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci, bezmála 93 000 vyšetření. Sledován byl především obsah reziduí a kontaminantů. Výsledky jsou velmi dobré. Podíl nevyhovujících nálezů byl jen 0,05 %. Jak z informací ČT 24 vyplývá, vzorek byl (podle firmy, která maso zpracovala) zachycen v rámci pravidelných kontrol. Jedná se o první nález antibiotik v historii těchto testů. Další odběry podnik provádí nad rámec legislativních povinností. Firma dodala, že je v roli poškozeného a zahájila právní kroky vůči dodavateli masa.
„Celý systém od předepisování léčiv, přes jejich aplikaci až po kontroly je u nás u nastaven velmi přísně a jak je v ČR zvykem dohled je naprosto nekompromisní. Díky tomu u nás neproběhl žádný skandál se zakázanými látkami, jako jsou antibiotika, hormony nebo dioxiny. Veškeré předpisy a nařízení, které musejí naši chovatelé dodržet jsou nejen velmi náročné, ale navíc finančně nákladné. Ocenit tuto snahu může každý z nás tím, že si vybere maso pocházející právě z tuzemského chovu,“ uvedl Ing. Josef Luka, předseda Svazu chovatelů prasat z.s.
České vepřové maso je díky práci chovatelů, veterinářů i státního dozoru naprosto bezpečné. Škoda, že spotřebitelé neslyší na holá fakta, ze kterých vyplývá, že spotřeba antibiotik v českých chovech neustále klesá. Maso i zvířata jsou pod neustálým veterinárním dohledem, je tedy téměř vyloučeno, aby se na pulty obchodů dostalo maso závadné.
Text: Jan Stibal, Svaz chvatelů prasat, foto shutterstock
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.