Jarní detoxikace pomocí mléka a mléčných výrobků

Jarní detoxikace pomocí mléka a mléčných výrobků

03.02.2011 PhDr. Karolína Hlavatá

S blížícím se jarem mnozí přemýšlejí o absolvování očistných kůr nebo půstů. Půsty provázejí téměř všechna náboženství. Jejich účelem je vedle očisty těla i očista duše, rozjímání.

1Důvody pro postní dny jsou i praktické, protože s nadcházejícím jarem docházely potraviny a bylo nutné šetřit. Určité ozdravení výživy je jistě namístě, ale přísné hladovění je zcela nevhodné a může být i zdraví nebezpečné. Následkem nedostatečného energetického příjmu a nevyvážené skladby jídla je snížená odolnost organismu proti nemocem, úbytek svalů, zvyšuje se riziko vzniku metabolické úspornosti s následným vznikem jo-jo efektu. Dochází i ke zvýšené tvorbě volných kyslíkových radikálů, jejímž následkem bývá i úzkost, nervozita a nesoustředěnost. Obzvlášť nebezpečná je kombinace hladovění s projímadly, klystýry nebo dnes oblíbeným hydrocolonem.

Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso. Nezapomínejte také na pravidelný jídelní režim, správný pitný režim se zařazením bylinných čajů (optimálně po dobu 14 dnů 3x denně šálek čaje) a vhodnou tepelnou úpravu pokrmů (vaření, dušení, pečení na malém množství tuku).

Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků.

Zakysané mléčné výrobky představují v pravém slova smyslu zázrak, který podpoří vaše zdraví v mnoha ohledech. Zakysané mléčné výrobky v sobě zahrnují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitiv.

Probiotika

Zažívací trakt člověka obsahuje obrovské množství bakterií, které patří do mnoha rodů. Z hlediska zdraví je však velmi žádoucí, aby byl zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou Lactobacillů a Bifidobakterií. Takovéto bakterie fungují jako mikrobiální ochrana před bakteriemi škodlivými (patogeny). Mechanismu ochrany spočívá v tom, že přátelské bakterie soutěží se škodlivými bakteriemi o vazebná místa na střevní sliznici a pokud jsou v dostatečném počtu, obsadí tato místa a zabrání zachycení nevhodných mikroorganismů. Navíc probiotika produkují řadu látek, které pomáhají ničit škodlivé bakterie. Příkladem jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které snižují pH střevního obsahu a zabraňují tak pomnožení patogenů.

Prokázané zdravotní účinky probiotik:

  • obnovení střevní mikroflóry po užívání antibiotik
  • zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) a průjmů
  • snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení
  • prevence, popř. zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží u zdravých osob
  • úprava střevní pasáže a konzistence stolice u osob se zácpou nebo dráždivým tračníkem
  • zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí
  • prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí
  • celkové zvýšení odolnosti organismu
  • prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí
  • tvorba některých vitamínů

Některé studie poukazují na:

  • protinádorový účinek
  • vliv na snížení hladin cholesterolu
  • preventivní účinek na vznik zubního kazu
  • využití v prevenci i léčbě ischemické choroby srdeční
  • zlepšení autoimunitních onemocnění (např. artritidy)

Prebiotika

V souvislosti s probiotiky se hovoří o prebotikách. Prebiotikum je definováno jako nestravitelná složka naší stravy, která však představuje „potravu“ pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví. Probiotikem se v podstatě rozumí vláknina, zejména vláknina na bázi oligosacharidů. Ty se nacházejí především v obilovinách a zelenině (např. v česneku, cibuli nebo póru).

Prebiotika mají stejně jako probiotika značný vliv na zdraví. Příznivý efekt prebiotik je nejvýraznější, pokud jsou konzumována společně s probiotiky. Pro zajištění rovnováhy střevní mikroflóry, a tím i zdraví, je důležité konzumovat probiotika i prebiotika pravidelně a v dostatečném množství.

Zdravotní účinky prebiotik:

  • pozitivní vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže
  • prevence zácpy
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu
  • podpora vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku)
  • podpora imunity

Pro úplnost je třeba zmínit termín synbiotika. Synbiotikem se rozumí kombinace probiotika s prebiotikem (např. jogurt s fruktooligosacharidy).


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.