21.03.2024 KOŠÍK.CZ
Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?
Velikonoční svatý týden přichází po čtyřicetidenním období půstu a pro věřící je vyvrcholením církevního roku. Začíná Květnou nedělí a jeho pomyslným ukončením je pak Boží hod velikonoční, který připadá na další neděli a navazuje na zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A od jednotlivých dnů svatého týdne se odvíjí i tradiční jídla s Velikonocemi a svátky jara spojená.
Na Škaredou středu se na talířích často objevovaly „škaredé“ placky – nejrůznější trhance, například z bramborového těsta. Zkuste si upéct třeba domácí placky z vařených brambor, které opečete nasucho na pánvi a ochutíte tvarohem či povidly.
Ve čtvrtek ráno, ještě před východem slunce, se jedí tradiční jidáše. Kynuté pečivo se splétá do tvaru provazu, aby symbolizovalo Jidášovu zradu. Pokud se pustíte do jidášů, dejte do těsta místo mléka smetanu, aby bylo jemnější. Jidáše pak podávejte s medem. Když si je dáte na Zelený čtvrtek, budete mít dle tradice pevné zdraví a získáte ochranu před uštknutím i hmyzím bodnutím.
V den, kdy se dle pověstí otvírají poklady, vrcholilo postní období. Lidé si dříve dopřávali jídla z luštěnin, ti bohatší si pak dali rybu. Pokud se rozhodnete dodržovat půst, můžete si uvařit třeba polévku z kysaného zelí a brambor.
Typickým jídlem je nádivka s bylinkami a jarní polévka. V sobotu dle tradice pečou hospodyně mazance, které si nechávají v kostele požehnat. Mazanec si můžete upéct jak z kynutého, tak z lehčího, tvarohového těsta. Do nádivky pak nezapomeňte dát mladé kopřivy a maso – dle tradice by mělo být trojího druhu.
Na neděli připadá čas největšího hodování. Na stole by neměl chybět masový vývar, jehněčí, kůzlečí či telecí maso, a i kynuté buchty a beránek, který je symbolem nového života, ale také nevinnosti a obětování. Velikonoční neděle je skvělou příležitostí vyzkoušet i jídla a druhy mas, která během roku tak často nevaříte.
Pondělí se u nás neslo a nese ve znamení koledy a pokrmů z vajec, která byla vždy považována za symbol zrození a také plodnosti.
Pučálka – staročeský pokrm se připravoval z naklíčeného hrachu. Hrách zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin máčet. Poté vodu slijte a hrách průběžně proplachujte, až začne klíčit. Naklíčený hrách pak opékejte na pánvi na másle – vyzkoušet ho můžete ve sladké variantě s medem nebo naslano se solí a utřeným česnekem.
Podplamenice – staročeské placky dříve často sloužily jako výslužka pro čeledíny. Připravit si je můžete z kynutého chlebového těsta, které rozdělíte na bochánky a vytvarujete placky. Placky potřete povidly a upečte v troubě – pokud trávíte Velikonoce na chalupě, můžete vyzkoušet i pečení u žhavých uhlíků v peci.
Šumajstr – luštěninové postní jídlo, které je variací na šoulet či kočičí tanec. Den předem si namočte do vody fazole, poté je uvařte, dochuťte kořením a solí. K fazolím přidejte uvařené kroupy, na sádle osmaženou cibuli a škvarky či slaninu. Přidejte česnek a majoránku, směs vložte do pekáčku a zapečte.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.