21.02.2024 Jana Čiháková
Pověstná věta „jdeme na jedno“ teprve začíná nabývat reálných rozměrů, a to vzhledem k ceně půllitru, která se přehoupla přes hranici sedmdesáti korun. Vyšší sazba DPH sice nenahrává do karet majitelům restaurací, zvlášť těch malých, pro které může být likvidační, i přes silné hlasy odpůrců však může mít zdražení piva ve finále pozitivní přínos.
Co se spotřeby piva týče, Češi v rukou jasně třímají zlatý metál. Průměrně totiž každý z nás vypije přes 140 litrů piva za rok. A ačkoli jsme s faktem, že se pivo značně podílí i na bilanci nadváhy či obezity a obsahuje alkohol, který není vhodný ke každodenní konzumaci, všichni obeznámeni, na svůj zlatý mok si nenecháme sáhnout. Není tedy divu, že k jakémukoli zdražování národního pokladu přistupuje majoritní část populace s notnou dávkou nevole.
I majitelé hospod a restaurací přiznávají, že objem vytočeného piva se vysokou měrou podílí na celkovém zisku. Zdražování však přináší odliv hostů. Jen pro zajímavost v prosincové anketě iDnes.cz se celých 75 procent lidí vyslovilo k názoru, že při zvýšení sazby DPH na pivo rozhodně návštěvy příslušných podniků omezí, je tedy patrné, že odliv v českých hospůdkách je a bude citelný. A zvlášť v menších městech a na vesnicích, kde se jakékoli propady v návštěvnosti projevují daleko více.
Malé podniky totiž stojí na hranici krachu prakticky od prvních pandemických opatření a ve chvíli, kdy už začaly pomalu, ale jistě vstávat jako Fénix z popela, zasáhlo je navýšení provozních nákladů a znatelně vyšší ceny potravin, které se chtě – nechtě musely projevit i na cenovkách nabídky jídel. Je tedy zřejmé, že zdražení piva situaci do budoucna rozhodně nepřispěje, naopak pro mnohé představuje jen další hřebíček do rakve.
Jak už mnohokrát upozornil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků, od ledna do března se rozhodně nemůže vyplatit žádnému provozovateli malé hospody nebo pivnice vůbec otevřít. V některých vesnicích se hospody uzavřely už na konci roku, majitelé nyní čekají do jara a doufají, že opět obnoví provoz. Je to prý výhodnější než riskovat pokles poptávky. Na minimální zisky malých podniků v malých městech Kastner upozorňoval již loni, kdy se o sazbách DPH polemizovalo, opakovaně vyzdvihl přínos podobných podniků jakožto kulturního prostoru pro setkávání lidí. Poté, co se však minimální zisky ještě snížily, se obává, že pivnice budou plošně končit.
Tříleté snížení daně z přidané hodnoty na pivo z 21 procent na 10 procent, kterou zavedla předešlá vláda, měla podpořit podnikatele v souvislosti se zaváděním posledních vln elektronické evidence tržeb. Ovšem i té se české podnikatelské prostředí vzdalo. Samotné zrušení EET je předmětem ostré kritiky. Někteří odpůrci se domnívají, že do státní kasy vyšší DPH na pivo nepřinese vůbec nic a daleko větší význam mělo z tohoto pohledu právě zavedení EET, jakožto účinného nástroje proti boji s nepoctivci. „Díky zrušenému EET se gastronomie opět potýká s šedou ekonomikou, která poctivým podnikatelům jejich práci zásadně ztěžuje," vyslovil se například Výkonný ředitel Českého gastronomického institutu Adam Eliáš pro ČTK.
Nepochopitelným krokem je pro mnohé i zvýhodnění vinařů. Ačkoli ti nulovou daň na svou produkci samo sebou vítají. Podle Kastnera jde však o neférový přístup vlády. Odpůrci zdanění piva se totiž domnívají, že pivo má stejný přínos jako víno, a tudíž by mělo mít stejné podmínky.
Podle dat společnosti Dotykačka, pražské restaurace loni v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. V roce 2022 to bylo 58,80 Kč. Vyplývá to z dat, které zveřejnila Česká tisková kancelář. Podle jejich analýzy cena piva v podnicích skáče i na 76 korun za půl litr dvanáctistupňového piva – konktrétně se za tuto cenu prodává na Národní třídě. K 70 korunám se pak cena pohybuje v okolí náměstí I. P. Pavlova, tedy o čtyři koruny víc než v prosinci, stejné navýšení je znatelné okolo Anděla na Praze 5. Celkově se tak cena piva za poslední rok zvýšila o deset korun.
Pivo sice obsahuje přes 30 minerálních látek a stopových prvků (například draslík, sodík vápník, fosfor, hořčík a křemík) a řadu vitaminů (pyridoxin, tiamin, riboflavin, niacin a kyselinu listovou), ale také 220 až 250 kalorií.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.