JE LIBO SLÁVKY? TIPY, KDE JE KOUPIT I JAK JE PŘIPRAVIT

JE LIBO SLÁVKY? TIPY, KDE JE KOUPIT I JAK JE PŘIPRAVIT

03.06.2022 Jana Čiháková

Udržitelný chov slávek je v Holandsku specialitou menších rodinných podniků, které si toto tradiční řemeslo předávají z generace na generaci. Stejně tak je tomu u slávek z oblasti Yerseke v okresu Zeeland, které pochází z volného přírodního chovu a mohou se pyšnit certifikací Rady udržitelného rybolovu.

Chovají se v prostředí bez chemikálií, aditiv, umělých hnojiv, jehož čistotu hlídá nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebních výrobků. Kvalita slávek je hlídána celou dobu – od výlovu až po cestu na stůl.

Proč slávky jíst? Mají celou řadu pozitivních účinků pro naše tělo. Jde prakticky o superpotravinu, která zabraňuje stárnutí kůže a udržuje ji hebkou a pevnou. Obsahují množství hořčíku, železa, vápníku, fosforu, vitamínu B12 nebo selenu, který prospívá štítné žláze, játrům a celkové imunitě. Slávky pozitivně působí i na naše klouby, díky omega-3 mastným kyselinám snižují riziko infarktu a jsou vhodné i při redukčních a dalších dietách, protože jejich konzumace nezvyšuje cholesterol a obsahují méně kalorií než červené maso. V obsahu pro tělo důležitých látek porážejí i krůtí maso.

JAK NA NĚ?

Mezi klasické způsoby patří jejich vaření a použití v různých omáčkách, ideálně formou přílohy k těstovinám. Klasikou jsou slávky vařené bez skořápek ve vývaru s bílým vínem a kořenovou zeleninou. Hodí se však i na pečení, do polévek nebo je můžete podávat s pečivem a různými dipy. Pokud si netroufáte na jejich přípravu, můžete si zakoupit už vařené, a přitom stále čerstvé slávky v bio kvalitě s omáčkami z tymiánu a medvědího česneku, ze zázvoru a citrónové trávy nebo česneku a rozmarýnu. Vše stačí tři minuty prohřát v hrnci a máte hotovo. Prodává je Košík.cz. 


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.