Jedlé rostlinné tuky obsahují škodlivé látky

Jedlé rostlinné tuky obsahují škodlivé látky

08.11.2013 ČTK

Řada rostlinných jedlých tuků podle testu časopisu dTest obsahuje zdraví škodlivé látky.


   Třetina ze 24 vzorků by se v zemích s přísnějšími limity vůbec nesměla prodávat. Nejhůře dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera, uvedli dnes v tiskové zprávě zástupci časopisu. Ahold uvedl, že o dalším postupu rozhodne po laboratorním rozboru výrobků.
    Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah takzvaných transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést k dalším zdravotním potížím. Ve dvou zmíněných vzorcích podíl těchto látek více než desetinásobně překračoval limity platné v Rakousku, Švýcarsku a Dánsku.
    Tuzemským normám však vyhovovaly, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nijak nereguluje. "Spotřebitelům však důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali," uvedl redaktor dTestu Ondřej Jánoška.

margarine


    Podle vyjádření společnosti Ahold jsou všechny produkty nabízené v prodejnách Albert označeny v souladu s platnou českou legislativou. "Přesto jsme zaslali výrobek do laboratoře k otestování na podíl transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin a škodlivých esterů. Jakmile budeme mít výsledky k dispozici, rozhodneme o dalším postupu, případně požádáme dodavatele o změnu receptury," sdělila ČTK za Ahold Czech Republic Judita Urbánková. Stanovisko výrobce tuku Palma Cera ČTK shání.
    Některé testované tuky podle testu časopisu dTest obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Podle Jánošky pocházejí především z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky nízké ceně. "Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem," upozornil redaktor.
    Výrobci nemusejí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.