22.12.2020 Jana Čiháková
Dárky se dají kupovat… ale také vyrábět. A možná právě takové potěší mnohdy víc než ty z velkých továren. Tady je 10 tipů na neobyčejná dílka, která vytvoříte i z obyčejných potravin.
Budete potřebovat
30 g práškového kakaa, 100 g másla, 125 g cukru (můžete jej nahradit medem), 1 lžíci škrobové moučky, formu na čokoládu
Postup
Na vodní lázni rozpusťte tuk, přidejte kakao, cukr, škrob a vše míchejte, než vznikne homogenní tekutá hmota. Vlijte ji do formy a přidejte to, co má kdo rád, například sekaný kokos, ořechy, sušené ovoce, želé, chilli, slaný karamel, kousky pomerančové nebo citronové kůry, kapku alkoholu i třeba jedlé květy. Čokoládu nechte v chladu ztuhnout. Pokud nemáte formu, můžete čokoládu nalít na plech vyložený pečícím papírem a poté nalámat.
Budete potřebovat
Řepkový olej, ochucující přísady (chilli, česnek, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, levanduli, jedlé květy), vhodnou nádobu z průhledného skla
Postup
Řepkový olej je ideální vstupní surovinou, nejen z pohledu zdraví, ale i s ohledem na další užití – může se používat za tepla i ve studené kuchyni. Nalijte jej do rendlíčku a zahřejte, přidejte ochucující složky, které jste si rozmělnili nebo nakrájeli na drobné kousky, aby se z nich uvolnilo co nejvíce vůně (při přelévání do láhve je pak můžete přecedit). Olej nechte vychladnout při pokojové teplotě. Při nalévání do láhve přidejte i celé větvičky bylinek, stroužky česneku nebo papričky. Hezky vám ji ozdobí.
Budete potřebovat
250 g cukru krupice, 75 ml vody, 3 vaječné bílky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, cca 5 plátů želatiny, 50 až 60 g škrobu, červené potravinářské barvivo, okvětní lístky růží, pistácie, formičky, případně obdélníkovou formu (jednotlivé bonbony lze i nařezat na kostky)
Postup
Nejprve si namočte želatin, poté si připravte formu. Pokud budete používat jednu velkou, je vhodné ji vystlat pečícím papírem. Dno každé formy nebo malých formiček vždy poprašte trochou moučkového cukru smíchaného se škrobem. Poté si svařte cukr s vodou, mezitím si vyšlehejte vaječné bílky. Do těch pomalu rozvar přilévejte, do teplé směsi ještě vmíchejte želatinu. Směs ochuťte vanilkou, přidejte barvivo a šlehejte na vysoký stupeň až do jejího zchladnutí. Přidejte kousky okvětních lístků a pistácie, následně nalijte do forem a nechte při pokojové teplotě zatuhnout do dalšího dne. Vzniklé žužu můžete druhý den vyklopit, poprášit cukrem smíchaným se škrobem, případně nakrájet.
Budete potřebovat
120 g moučkového cukru, 65 g tuku, 45 g kakaa, tvořítko na led (kulaté, hranaté), špejle
Postup
Prázdné tvořítko na led vložte do mrazáku. Ztužený tuk rozpusťte v rendlíku (ideálně ve vodní lázni), přidejte kakao, cukr a rum a vymíchejte čokoládovou hmotu. Čokoládu nalijte do tvořítka, do každého kusu vložte na střed špejli a nechte vychladnout. Můžete připravit i více variant za použití různých druhů alkoholu. Čokoládovou kostku pak může obdarovaný nechat rozpouštět v šálku plném našlehané mléčné pěny.
Budete potřebovat
500 g ovoce (rybíz, třešně, višně, švestky, lesní ovoce, jahody, švestky) dále můžete použít i plody šípků nebo arónie, badyán, skořici, 250 g cukru, 0,05 rumu, hřebíček.
Postup
Do pekáčku dejte pokrájené ovoce na menší kousky, cukr a koření a pečte do úplného změknutí. Ještě horkou směs lehce rozmačkejte a naplňte do vymytých a vysušených zavařovacích sklenic. Ty následně položte dnem vzhůru.
Budete potřebovat
1 kg pomerančů, ovocný pektin (například Labeta), 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 0,02 rumu, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, pomerančová kůra
Postup
Plody oloupejte a dužinu „bez blanky“ nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a podlijte vodou. Pak přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvařte na hustou kaši. Z hotového džemu vyjměte koření a plňte jej do sklenic. Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.