11.01.2021 Jana Čiháková
Jihočeská agrární komora spustí on-line regionální produktovou mapu kraje, která víc propojí dodavatele a odběratele jihočeských potravin. Jedním z cílů je také zvýšit využití místních potravin ve školních a nemocničních jídelnách. V nouzovém stavu komora zviditelní podniky, které vydávají přes okénko nebo jídlo dovážejí.
Komora teď oslovuje zájemce, mohlo by jich být přes sto. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.
"Doufám, že to bude uživatelsky vstřícné on-line prostředí, taková tržnice, kde by se měli potkávat zájemci o nákup nebo dodávku kvalitních regionálních potravin, jak z řad zemědělských prvovýrobců, tak prodejen ze dvora, z malých kamenných prodejen, regionálních pekařů, masen i smíšených farmářských obchůdků," řekla ředitelka.
Mapa je zatím v pilotním provozu. Jedním z cílů je prosadit, aby se místní potraviny více používaly ve školních či nemocničních jídelnách, jež preferují produkty z regionu. Mapa přinese jejich seznam.
"Další novinkou bude přehled jihočeských gastronomických provozů, ale i třeba cateringů, které jsou zaměřené na lokální suroviny nebo dávají přednost jihočeským a českým receptům. V nouzovém stavu se budeme snažit, aby byly zviditelněné podniky, které vydávají jídla přes okénko nebo dovážkou," popsala Šťastná. Jihočeská agrární komora má asi 700 členů.
On-line mapa jihočeských potravinářů, restaurací napojených na dodavatele místních surovin, prodejen i zemědělských podniků prodávajících ze dvora souvisí se soutěží Chutná hezky. Jihočesky. Do ní se za 15 let přihlásilo přes 250 zpracovatelů. "Na mapě bude minimálně sto výrobců potravin," řekla ředitelka. Největší zájem o soutěž mají výrobci masných produktů a pekaři, přibývá cukrářských výrobků a lahůdek.
Součástí mapy se stane odkaz na přehled agroturistických zařízení, blog nebo kalendář akcí. Vznik mapy podpořil Jihočeský kraj. Komora letos kvůli koronavirové pandemii připraví i webináře pro školy a jiné zájemce.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.