01.08.2014 ČTK
Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 %. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala.
Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda. Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 %, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 %.
"Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva," stojí v dokumentu. Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 %. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 %. Lidé loni omezili konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 % na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj.
Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 % více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o 3 %. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů.
Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, cena ryb rostla.
Co se týče rostlinných produktů, spotřeba obilovin stagnovala při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace.
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 %. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 %, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o 2 %. "Důsledkem vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 %," uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá.
Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.
Potravinová skupina | 2012 | 2013 | 1) Meziroční index |
Maso celkem v hodnotě na kosti | 77,4 | 74,0 | 95,6 |
- hovězí | 8,1 | 7,3 | 90,1 |
- telecí | 0,1 | 0,1 | 100,0 |
- vepřové | 41,3 | 40,1 | 97,1 |
- drůbež | 25,2 | 23,7 | 94,0 |
- ostatní | 2,7 | 2,8 | 103,7 |
Ryby celkem | 5,7 | 5,8 | 101,8 |
Sýry (včetně tvarohů) | 16,8 | 16,3 | 97,0 |
Čerstvé mléčné výrobky | 92,1 | 93,7 | 101,7 |
Vejce | 13,6 | 13,8 | 101,5 |
Máslo | 5,2 | 5,1 | 98,1 |
Sádlo | 4,7 | 4,6 | 97,9 |
Rostlinné tuky a oleje | 16,4 | 16,9 | 103,0 |
Cukr rafinovaný celkem | 34,5 | 33,0 | 95,7 |
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže | 108,1 | 108,0 | 99,9 |
Brambory celkem | 68,6 | 65,5 | 95,5 |
Luštěniny | 2,6 | 2,6 | 100,0 |
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé | 77,8 | 80,0 | 102,8 |
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého | 43,4 | 45,0 | 103,7 |
Jižní ovoce | 31,2 | 32,0 | 102,6 |
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.