09.06.2015 Redakce
Léto je časem ledových nápojů a osvěžujících koktejlů a milovníci kávy to mají se svým klasicky horkým nápojem trochu těžší. V kavárně Můj šálek kávy proto letošní léto připravují hned několik kávových koktejlů!
Klasikou je ledové latté. To správné by mělo obsahovat dvojité espresso, mléko a několik kostek ledu. Nic víc. Opravdu ledové plnotučné mléko dodává totiž nápoji přirozenou sladkost, takže sirupy nebo cukry nejsou potřeba.
Pokud je na vás latté příliš mléčné, zkuste třeba affogato – espreesso přelité přes kopeček smetanové zmrzliny. Zmrzlina sladí a zjemňuje silné espresso, prudce ho zchladí a udělá z něj lahůdku, kterou si dopřávají i ti, na které je klasické espresso příliš silné.
Pokud hledáte, jaký nápoj si udělat doma a nemáte po ruce stroj na espresso, zkuste ledovou filtrovanou kávu. Baristka Tereza Balá radí, jak na to: „Připravte si doma šálek filtrované kávy vaším oblíbeným způsobem a nechte ji přirozeně vychladnout. Tím zachováte chuť kávy nejlépe a nemusíte se trápit s přeléváním přes led, které by ji ředilo. Pak si ji jen nalijte do sklenice s pár kostkami ledu a podávejte s citronem. Vážně, vždyť káva je také ovoce a skvěle se doplňují!“
Když už jsme u ovocnosti kávy, zkuste, jak chutná v kombinaci s exotickým mangem. Mango shot vám v létě připraví v kavárně Můj šálek kávy tak, že dvojité espresso mixují s mraženým mangovým pyré, trochou datlového sirupu a jablečným džusem.
Další specialitou kavárny doubleshotu je Bulletproof shake, který spojuje kávu s banánem a kokosem. Základem je dvojité espresso, které se mixuje s kokosovým olejem, banánem, datlovým sirupem, mlékem a ledem. A nakonec je ještě posypané kokosem.
Na závěr recept Terezy Balé na ledovou irskou kávu, kterou nakopnete letní večírek a rozhodně zaujmete víc než nudným mojitem...
Budete potřebovat:
40 ml irské whisky
Lžička cukru/medu/datlového/javorového sirupu
150 ml filtrované kávy
50 ml 30% smetany
Filtrovanou kávu zchladíme vymícháním s několika kostkami ledu a zcezením a osladíme sirupem (případně osladíme ještě teplou kávu klasicky cukrem/medem, aby se lépe rozpustil). Smícháme s irskou whiskey a nalijeme do nachlazené sklenice. Navrch přidáme hustou, ale tekutou smetanu. Tu můžete vyshakeovat buď v shakeru nebo bude stačit sklenička od marmelády s víčkem.
19.12.2016 | Začala nám zima, venku už opravdu přituhuje a člověk je rád, když se zahřeje. A co si budeme povídat, ideální je zahřát se z venku i zevnitř.
22.11.2016 | Vánoce jsou ideálním časem, kdy se zastavit, odpočívat, setkávat se s rodinou a přáteli a dopřávat si nevšední gurmánské zážitky. Párování sýrů s vínem patří nepochybně k velmi příjemným chuťovým potěšením, které mohou pozvednout sváteční čas doslova do nebeských výšin.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.