05.12.2014 ČTK
Asociace hotelů a restaurací vnímá novou směrnici o uvádění alergenů jako navýšení administrativy pro podnikatele.
Restaurace nebudou muset uvádět informace o obsahu alergenů v pokrmech přímo v jídelním lístku, tvrdí Asociace hotelů a restaurací ČR. Z nové směrnice EU podle ní vyplývá, že v lístku musí být pouze uvedeno, jak může zákazník informace o alergenech získat. Asociace připravila metodiku, jak k nové povinnosti přistupovat. ČTK to sdělil její prezident Václav Stárek.
Soupis obsahuje celkem 14 alergenů. Metodika doporučuje tři způsoby zprostředkování informace o jejich obsahu v pokrmech. Buď přímo uvedením v jídelním lístku, případně na nabídkových vývěskách například ve fast foodech nebo předložením informace zákazníkovi na vyžádání. "V každém případě by měl mít zákazník viditelně, například v jídelním lístku, uvedeno, jak může tuto informaci získat," uvedl Stárek.
Asociace ale podle něj vnímá novou směrnici jako další navýšení administrativy pro podnikatele ve veřejném stravování. Povinnost informovat zákazníky o přítomnosti alergenů totiž v ČR platí již od roku 2005. Nově ale musí restaurace informovat "prokazatelně a písemnou formou". "Dle názoru asociace byla původní povinnost stanovená zákonem na ochranu spotřebitele dostatečná a nebyly zaznamenány žádné zásadní problémy s informovaností zákazníků," dodal Stárek.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.