20.06.2012 Redakce
V sobotu 16. června 2012 se v rámci festivalu americké kuchyně Taste of America (www.tasteofamerica.cz) uskutečnil již 2. ročník soutěže Chili Con Carne Contest.
Šéfkuchaři vybraných restaurací a zapálení kuchaři se v Restauraci Jáma utkali v přípravě nejlepšího chili con carne. Loňské prvenství obhájila restaurace Bohemia Bagel, na jejímž vítězství se shodli přítomní porotci. Na základě hlasování hostů se restaurací s nejlepším chili, stal nováček v soutěži, berounská Blackdog Cantina.
Na druhém ročníku Chili Con Carne Contest ochutnávalo téměř 200 návštěvníků celkem 63 kg připraveného chili con carne v devíti různých variantách. Tolik totiž bylo účastníků, kteří se utkali o přízeň hostů i poroty. Samotná ochutnávka byla pestrá, ke každému chili byly k dispozici dobroty jako zakysaná smetana pro zjemnění, extra chili papričky pro větší pálivost, dále cheddar sýr, jarní cibulka, ale nechyběl ani domácí kukuřičný chléb a další.
Samotné hlasování o nejlepší chili probíhalo jednoduchou formou - každý z návštěvníků obdržel při vstupu lžíci, misku a ochutnávací list, na který bodově hodnotil všechna připravená chili. Stejným způsobem hodnotila také odborná porota. Následně byly hlasy sečteny a v každé kategorii vyhlášeni tři vítězové. „Rozhodování o tom, které chili bylo nejchutnější, nebylo vůbec jednoduché. Všechna byla totiž velmi dobrá a navíc každé úplně jiné, říká Pavel Suchánek z Alakarte.cz a také jeden z porotců. Chutě porotců a návštěvníků byly oproti prvnímu ročníku odlišné, kdy obě kategorie vyhrála Bohemia Bagel. A tak se na prvním místě umístily hned dvě restaurace – dle hlasu lidu Blackdog Cantina a dle hlasu porotců Bohemia Bagel. Ta tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém a třetím místě se podle lidového hlasování umístili Jim Davison a Bruce Walker, odborná porota pak zvolila Jim Davisona a Burrito Loco.
Receptů na vyhlášenou texaskou specialitu je celá řada, ovšem to, co hlavně určuje specifickou chuť pokrmu, jsou chili papričky. A právě z toho důvodu jsou někteří šéfkuchaři opatrní při zveřejnění detailů svých receptů. Druhů těchto papriček najdeme celou řadu, s různými stupni pálivosti. Od těch méně pálivých až po ty tzv. ďábelsky pálivé, jmenovat můžeme například Jalapeno, Habanero, Chipotle, Pimento, Ancho, Pasilla, Guaillo, California, New Mexico, Morita a další.
600 g hovězí maso, 400 g pinto fazole, 300 g rajčata krájená, 4 ks chipotle chili papričky, 200 g cibule, 50 g česnek, 50 g koriandr, 50 g hořká čokoláda, sůl, cukr, chili, římský kmín
Zprudka orestujeme maso, přidáme cibulku a chilli a necháme cca 10 minut než se nám vyvaří přebytečná voda. Pak přidáme česnek a krájená rajčata a necháme vařit do měkka. Mezitím si uvaříme fazole do poloměkka. Když je masová směs hotová přisypeme fazole, hořkou čokoládu a koriandr a necháme ještě pár minut provařit. Dochutíme chilli, římským kmínem,solí, pepřem a cukrem.
3-4 kg hovězí líčka, 2-3 kg hovězí oháňka, 0,5 – 1kg Merguez klobásy, 1-2 l domácího hovězího vývaru, 1 lahev piva, různé druhy sušených chili papriček, 1 kg červených fazolí, 2-3 středně velké cibule, 7-8 stroužků česneku, mole pasta, 1 plechovka rajčatového protlaku, sůl, pepř, kmín, kayenský pepř, bouquet garni, červená paprika
1. den: Chili papričky namočíme na pár minut do vody a pak je 15-20 minut vaříme, dokud nezměknou, pak je vyndáme (do vychladlé vody přes noc namočíme fazole). Očístíme hovězí líčka a oháňku, osolíme, opepříme, posypeme trochu moukou a necháme zatáhnout na pánvi s olejem a máslem. Pak je dáme do hrnce (slow cooker), přelijeme pivem, přidáme bouquet garni, vaříme cca 8-10 hodin při teplotě 100 stupňů Celsia nebo pozvolna vaříme cca 3-4 hodiny. Vedle a pánvi si osmahneme semínka z chili papriček, 5-6 nasekaných rajčat, 2 nakrájené cibule a česnek, osolíme, přidáme kmín, kayenský pepř, papriku. Necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré.
2. den: Uvaříme fazole do měkka, uvařené maso vyndáme z hrnce – vývar přecedíme, aby byl čistý, maso nakrájíme a spolu s připraveným pyré z předchozího dne, vložíme zpět do hrnce. Trochu hovězího vývaru si necháme stranou, rozmícháme v něm Mole pastu a nalijeme do hrnce s masem a rajčatovým pyré. Nakrájenou Merguez klobásu osmahneme spolu s cibulí a česnekem na pánvi a následně vložíme také do hrnce. Dochutíme chili, je-li potřeba.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.