KDYŽ SE ŘEKNE BIOVÍNO ANEB NENECHTE SE CHYTIT NA VAŘENOU NUDLI

KDYŽ SE ŘEKNE BIOVÍNO ANEB NENECHTE SE CHYTIT NA VAŘENOU NUDLI

19.10.2023 Jana Čiháková

Bio, biodynamické, ekologické, přírodní… Na etiketách vín a v propagačních materiálech moravských a českých vinařů se objevuje řada označení, která všechna ale v jednoduchosti říkají zákazníkům totéž: Naše vína připravujeme v souladu s přírodou.

Pečujeme o naše vinice, aby se v nich dařilo nejen révě, ale také aby představovaly zdravý biotop. Záleží nám na výsledném víně a na tom, co obsahuje a jak působí na jeho milovníky. Takový přístup má většina vinařů uložený ve své DNA.

Ale co to vlastně pro spotřebitele konkrétně znamená a jak se takové víno vyráběné v souladu s přírodou odlišuje od levné masové produkce? Nejčastější odpovědí na tuto otázku je, že se nepoužívají chemická hnojiva a umělé přípravky ani ve vinicích, ani při výrobě vína. To je sice pravda, ale jen velmi zjednodušená. A každý, kdo ocení kvalitní a dobré víno, nejspíš ocení podrobnější vysvětlení.

KDYŽ JE VÍNO BIO

Všeobecně platí, že biovíno musí být vyrobeno podle zásad ekologického zemědělství a pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice. Výroba biovína se řídí řadou přísných enologických postupů. Není povoleno použití šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Regulované je také množství použité síry, resp. oxidu siřičitého, který od nepaměti slouží při výrobě i konzervaci vína, protože mj. hubí nežádoucí mikroorganismy.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje každoročně soutěž o nejlepší biopotravinu roku, kde soutěží produkty v pěti kategoriích a jednou z nich je právě biovíno. Garantem je známý sommelier Libor Nazarčuk a velké úspěchy má v této kategorii např. Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov.

Důležitý je rovněž výběr vhodných odrůd, které jsou i bez chemického ošetření dostatečně odolné vůči úkladům přírody. Pro výrobu biovín se tak v našich podmínkách nejčastěji používají tradiční odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Muškát moravský, Pálava a Rulandské šedé nebo Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia či André. Vedle nich byla právě s cílem větší přirozené odolnosti vůči houbovým chorobám a škůdcům vyšlechtěna řada nových odrůd, jakými jsou např. Hibernal, Malverina, Laurot, Solaris a další.

TROCHA MAGIE ANEB CO JE CO?

Jakousi nadstavbou biovín jsou pak biodynamická vína, pro která platí ještě přísnější podmínky pěstování a výroby. Vinaři například pracují s vlastním kompostem, který si připravují během roku. Platí zde úplný zákaz použití jakýchkoliv chemických látek, herbicidů, pesticidů, fungicidů, umělých barviv, kvasinek, aromat a dalších syntetických přídavných látek.

Produkty biodynamického zemědělství, tedy nejen víno, se mohou ucházet o mezinárodní certifikát DEMETER. Toto označení se používá zhruba v padesáti zemích světa a podmínkou jeho udělení je splnění přísných standardů, které jdou v mnohém ještě nad rámec těch, které má pro ekologické zemědělství stanovena příslušná země. Zatím u nás tento certifikát mají jen Vinné sklepy Kutná Hora.

Jako každá biopotravina je i biovíno značeno ochrannou známkou a certifikací. Biovína vyrobená v EU tak musí nést logo EU pro ekologickou produkci a informaci o původu surovin. Podle zákonů ČR musí být dále každý bioprodukt opatřen logem s tzv. biozebrou, která nese nápis: „Produkt ekologického zemědělství“.

Jinak je to ale úplně stejné jako u běžných vín a samotné označení bio neznamená, že víno je chuťově lepší než „nebio“. Kvalita a chuť je především výsledkem unikátního souladu přírodních podmínek a umění každého vinaře - tuto harmonii nedokáže nahradit ani garantovat žádná certifikace. Ekologicky šetrný přístup ve vinařství a vinohradnictví je tak především vnitřní přesvědčení, nebo chcete-li filozofie, jejíž vyznavači vědí, že zdravá, prosperující příroda je nezbytný základ, který se pak přenáší do všeho ostatního: do vína i do života a do schopnosti radovat se z obojího…

INTEGROVANÁ PRODUKCE

Na druhou stranu ale existují i o něco benevolentnější přístupy k pěstování révy a výroby vína než ony výše uvedené. Ty vycházejí z předpokladu, že uvážlivé užití umělých přípravků je užitečnou pomocí zejména tam, kde by striktní biorežim nebyl možný, nebo se nevyplatil. Proto by vína nebyla cenově konkurenceschopná ve srovnání s levnou zahraniční produkcí, která se mnohdy s ekologií příliš netrápí. Naši vinaři se sdružují do Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína – EKOVÍN, jehož základním cílem je zajištění trvale udržitelného rozvoje, který umožňuje zachovávat přirozené funkce ekosystémů, jež jsou zemědělskou produkcí přímo i nepřímo ovlivňovány. Hospodařením podle zásad integrované produkce vinaři usilují o dosažení optimálních výnosů vyšší kvality cestou, která nezatěžuje životní prostředí.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách věnovaných moravským a českým vínům www.vinazmoravyvinazcech.cz.


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.