20.03.2015 Redakce
Pouzdřanská vinice odkrývá své zralé poklady. Tak by mohlo znít motto vinařství Kolby, které v pražském Anežském klášteře představilo nová ročníková vína.
Vybraná bílá vína ročníku 2013, červená vína ročníku 2012 a růžový Cabernet Sauvignon 2014 jsou hlavními hvězdami letošní nabídky tradičního vinařství KOLBY, které se nachází v sousedství Pouzdřanské stepi. Jedná se o exkluzivní vína, která zrají v historických sklepích ze 17. století a nesou v sobě pečeť geografických podmínek i um pouzdřanských vinařů.
Vinařství KOLBY se primárně zaměřuje na produkci vyzrálých vín. „Rádi bychom našimi víny oslovili širokou veřejnost. I proto jsme se zaměřili na produkci kvalitních přívlastkových vín z vlastních hroznů, s důrazem na ruční práci ve vinohradu. Navazujeme na dlouhou historii pěstování vinné révy v mikulovské podoblasti. První zmínky o pěstování vína v Pouzdřanech spadají už do roku 1244,“ vysvětluje Josef Šmíd, majitel vinařství KOLBY.
Úspěchy na světových i domácích soutěžích, stejně jako vzrůstající zájem zákazníků, potvrzují správné směřování vinařství: „Stejně jako ostatní vinaři vzhlížíme ke každému novému ročníku s očekáváním i obavami, aby vše dopadlo podle našich představ, ale zároveň máme výhodu v přípravě prodeje s dostatečným předstihem,“ uvádí ředitelka vinařství Radomila Křehulová a dodává: „Zejména meteorologické podmínky vždy přesně naznačují, co můžeme čekat. Významně se to týkalo rovněž ročníku 2013, který nyní představujeme. Vyžadoval spoustu pozornosti už na vinici. Vyznačoval se dlouhou zimou, počasí až do vinobraní nebylo ideální a podzim nepřál slunným dnům. Přesto jsme dopěstovali všechna vína v přívlastkových kvalitách, máme pozdní sběr i výběr z hroznů. Mnozí se shodují, že ročník 2013 je podobný sklizni z roku 2010, tedy bohatý na příjemnou kyselinku. Vína ročníku 2013 nyní přicházejí na trh jako všechny předchozí ročníky po dvouletém zrání.“
ROSÉ CABERNET SAUVIGNON 2014
Ideální společník pro letní sezónu. Víno v barvě koroptvího oka, plné tónů a vůní lesního ovoce, hlavně jahod. Díky nižšímu obsahu alkoholu a souznění zbytkového cukru se svěžími kyselinami osvěží tělo i mysl. Lehké rosé doceníte během celého roku v doprovodu dezertů se smetanovým základem a ovocem.
SALON VÍN 2015
Ryzlink rýnský 2011 vinařství Kolby byl koncem února zařazen do Salonu vín 2015. Prestižní ocenění získávají vína, která jsou vyráběna z hroznů vypěstovaných v Česku, hodnotí se klasicky dle mezinárodních standardů 100bodovou stupnicí. Toto úspěšné víno získalo také bronzovou medaili IWC San Francisco 2014, stříbrnou medaili Decanter London 2014, zlatou medaili Muvina Prešov 2014, stříbrnou medaili Vinař Roku 2014, Gold Prague Wine Trophy 2014, ocenění Vítěz odrůdy a zlatou medaili Hustopečská pečeť 2014.
Veškerá vína z nabídky vinařství KOLBY je možné zakoupit na adrese http://www.kolby.cz/eshop.
www.kolby.cz
Vinařství Kolby patří k nejstarším na jižní Moravě. První zmínky o pěstování révy v Pouzdřanech se objevují kolem roku 1244, nicméně zdejší vinice existovaly již před tímto datem. Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě jsou dávány do souvislosti s působením legií římského císaře Marka Aurelia ve druhém století našeho letopočtu. Důkazem je mimo jiné i archeologický nález vinařského nože pro řez révy. Jedna z římských pevností se nacházela v oblasti Hradiska, vzdáleného asi osm kilometrů od Pouzdřan.
Nedávný letecký archeologický průzkum navíc naznačil, že jeden z římských táborů se pravděpodobně nacházel i přímo nad vinicemi, na vrcholu kopce Kolby. Pěstování vína na Moravě prokazatelně ustálo i rozpad římského impéria, většina písemných zpráv o vinařství však pochází až z pozdějšího období. V případě obce Pouzdřany je první zmínkou darovací listina českého krále Václava I. ze 17. února 1244, kterou panovník daroval herburskému klášteru v Brně různé majetky včetně vinic v Pouzdřanech. Tento dar je opakovaně potvrzen v letech 1247 olomouckým biskupem Brunem a roku 1269 královnou Kunhutou.
Ve vlastnictví pouzdřanských vinic se v pozdějších obdobích vystřídalo několik majitelů, kteří pocházeli převážně z řad přední šlechty. Věhlas a obliba moravských vín postupně dosáhla takové výše, že v roce 1539 se dokonce rakouští vinaři obrátili na císaře Ferdinanda I. s žádostí o zákaz dovozu moravských vín do Rakouska. Po obrovském rozmachu v první polovině 17. století, kdy domácí spotřeba vína činila ročně odhadem až 56 litrů na osobu, následoval úpadek v pobělohorském období, později umocněný napoleonskými válkami. Výměra moravských vinic klesla na pouhou třetinu původní rozlohy.
Vinicím nepřály ani události 20. století, dvěma světovými válkami počínaje a socialistickou kolektivizací konče. O to cennější je tak skutečnost, že právě vinice Kolby díky své jedinečnosti a kvalitě přetrvala až do dnešních dnů.
10.10.2016 | Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997.
02.05.2017 | S příchodem jara nás počasí začíná táhnout ven. Začínáme mít potřebu „něco“ dělat, abychom vypadali lépe, vytvarovali si do léta krásnou postavu do plavek a cítili se dobře. Televize, časopisy a internet nás vyzývají, ať změníme svůj životní styl a žijeme aktivním životem.
22.11.2016 | Vánoce jsou ideálním časem, kdy se zastavit, odpočívat, setkávat se s rodinou a přáteli a dopřávat si nevšední gurmánské zážitky. Párování sýrů s vínem patří nepochybně k velmi příjemným chuťovým potěšením, které mohou pozvednout sváteční čas doslova do nebeských výšin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.