KOMENTÁŘ ODBORNÍKA: PROČ SI FAZOLE MŮŽETE DÁT KDYKOLI?

KOMENTÁŘ ODBORNÍKA: PROČ SI FAZOLE MŮŽETE DÁT KDYKOLI?

01.12.2022 Jana Čiháková

Fazole jsou velmi oblíbenou ingrediencí veganských a vegetariánských pokrmů, jelikož jsou dokonalým zdroj rostlinných bílkovin. Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu, a díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou např. vhodnou přílohou pro „masožravce“, kteří naopak nezařazují do svého jídelníčku dostatečné množství zeleniny.

Ať už je zvolíte jako hlavní ingredienci nebo např. přihodíte pro zpestření do polévky, vězte, že jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže trávení luštěnin přizpůsobit.

„Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.

TIP: FAZOLOVÉ TĚSTOVINY

Ingredience:

200 g barevných fazolí

320 g penne

400 g kuřecí prsa

200 g krájených rajčat

Bazalka

200 ml smetana 33 %

4 vejce

50 g parmazánu

120 g cibule

Řepkový olej na restování

Sůl

Pepř

Postup:

Fazoli den předem namočíme a uvaříme podle návodu. Penne uvaříme „na skus“. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky osolíme, opepříme a zarestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a nakrájenou bazalku. Promícháme, přidáme uvařené fazole a těstoviny, opět promícháme a vložíme do vymazaného pekáčku. Smetanu, vejce a parmazán smícháme a nalejeme na těstovinovou směs. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme cca na 30-40 minut. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

 


Mohlo by vás zajímat

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.