Konzumace alkoholu na Slovensku dosáhla svého minima od roku 2003

Konzumace alkoholu na Slovensku dosáhla svého minima od roku 2003

18.07.2018 ČTK

Konzumace alkoholu na Slovensku loni dosáhla svého minima od roku 2003. Vyplývá to z informací, které zveřejnil slovenský statistický úřad.

Podle dřívějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) byla konzumace alkoholu na Slovensku srovnatelná s dalšími zeměmi v regionu.

V minulém roce připadlo na jednoho obyvatele pětimilionového Slovenska 8,2 litru zkonzumovaného čistého alkoholu, o rok dříve to bylo 8,4 litru. Ještě na začátku 90. let spotřeba přesahovala hranici deset litrů.

V přepočtu na obyvatele se loni v zemi pod Tatrami snížila spotřeba lihovin i vína, naopak stoupla konzumace piva. Každý Slovák v průměru vypil 72 litrů pěnivého moku, což představuje nárůst o pět procent proti předchozímu roku, kdy spotřeba piva na Slovensku dosáhla svého minima v novodobé historii země.

Dlouhodobě oblíbené mezi slovenskými spotřebiteli jsou také piva českých značek a likéry od českých výrobců.

Slovensko dříve omezilo televizní reklamu na lihoviny a také zakázalo prodej alkoholu osobám mladším 18 let. Navzdory tomu stoupl podíl dětí, které přiznaly, že mají zkušenost s pitím alkoholu.

Zatímco konzumace alkoholu na Slovensku klesla, spotřeba nealkoholických nápojů na obyvatele se loni zvýšila o tři procenta na zhruba 218 litrů. Zájem byl hlavně o ochucené nápoje.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.