14.05.2014 Redakce
Jak se dají využít kopřivy v kuchyni? Kdy na ně vyrazit?
Jestliže přemýšlíte, kdy bude nejlepší si kopřivy nasbírat či nasušit, je doporučováno na ně vyrazit nejpozději do 20. května, jelikož poté již rostliny obsahují hodně dusičnanů. Jestliže však toto datum propásnete, nevězte hlavu, další variantou jsou mladé výhonky kopřiv, které můžete nasbírat obvykle až do konce září.
Nežahavý čaj
Použít můžeme čerstvé i sušené listy, které zalijeme vroucí vodou. Kopřivy necháme 15 minut vylouhovat a podáváme.
Což takhle dát si špenát?
Pro jeho přípravu jsou nejlepší mladé výhonky, které provaříme a dochutíme stejných způsobem jako známý klasický špenát. Další z možností je také přidávání kopřiv do nádivek nebo jimi zkuste dochutit i pizzu.
Nic se nemá přehánět
\stejně jako u každé jiné bylinky platí, že se kopřiva nesmí užívat dlouhodobě nebo je nutné dělat mezi pitím kopřivového čaje pauzy.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.