Kouření v restauracích vadí stále více lidem

Kouření v restauracích vadí stále více lidem

21.05.2015 ČTK

Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos.

Výrazně totiž přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 %, řekl novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. Celkově si tak zákaz kouření v restauracích přeje už celých 78 % dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.
    

Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat od roku 2016. Dalším pozitivem je, že zvýšit by se měla i ochrana dětí před kuřáctvím a cigarety by neměly být nadále volně dostupné v automatech a na internetu.
    

"Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku," říká k problematice lékařka Eva Králíková.
"Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků," uvedl Slíž.
    Každý nebo téměř každý den si zapálí 24 % Čechů.  Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním. Varovní je, že alespoň jednou týdně si zapálí 28 % patnáctiletých dívek a 22 % chlapců.
     "Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo," připomněl Slíž.
    "Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké," upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.
  


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.