12.06.2012 Redakce
Krkonošské strapačky s houbovým ragú, Krkonošský bramborák s česnekem nebo se švestkami v rumu, Krkonošské kyselo nebo sladká tečka Krkonošské sejkory s medem a vlašskými ořechy. Lázeňský resort Údolí Bratrouchov nabízí nejen autentickou krkonošskou přírodu, ale i menu prezentující tento region v jeho tradiční podobě.
„Krkonoše byly vždy jedním z nejchudších krajů, tudíž i v jídelníčku každé rodiny převažovaly běžně dostupné suroviny a plodiny, které rostly v náročných horských podmínkách, jako například brambory, cibule, řepa, česnek, zelí. Nechyběly ani plody z horských lesů – houby, borůvky, ostružiny, maliny, brusinky a hlavně bylinky (rozmarýn, tymián, dobromysl, libeček, pažitka, meduňka, máta). Maso a mléko se používaly jen velmi zřídka. Ale i z těchto „obyčejných“ surovin se dají uvařit plnohodnotné a kvalitní pokrmy,“ říká Petr Fiala, šéfkuchař restaurace Hotelu U Nás, který je součástí Lázeňského resortu Údolí Bratrouchov. Menu restaurace je nejlepším důkazem pravdivosti jeho slov – prezentuje především českou a regionální kuchyni s prvky moderní gastronomie, kromě krkonošské klasiky také další skvosty připravené z kvalitních čerstvých surovin z místních zdrojů. Například Filátka ze pstruha na chřestovo-cuketovém salátě, Filírovaný dančí steak s pečenou bramborou a česnekovou smetanou nebo Vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou a petrželovými noky – pokrm, se kterým se šéfkuchař Petr Fiala stal absolutním vítězem soutěže zaměřené na tradiční českou regionální kuchyni Czech Food Cup 2010. „Já sám pocházím z Krkonoš, pracuji tady už 20let a naregionálních specialitách si zakládám. Vařím je vždy s láskou, poctivě, se vším co do nich patří, protože na těchto jídlech jsem vyrostl a mojí snahou je, aby se zachovaly i pro další generace,“ dodává Petr Fiala.
Lázeňský resort Údolí Bratrouchovje mimořádně klidnou lokalitou uprostřed panenské přírody západních Krkonoš, a to i přesto, že se nachází nedaleko turistických a lyžařských středisek Rokytnice nad Jizerou a Harrachov. Rodiny s dětmi, zamilované páry, firemní či sportovní týmy i senioři na odpočinku tady najdou prvotřídní hotelové a gastronomické služby s atraktivní nabídkou lázeňských, wellness a fyzioterapeutických procedur i volnočasových aktivit. Hostům nejrůznějšího věku a zájmů je přizpůsoben i interiér restaurace s pohodlným posezením, barem, biliárem a dětským koutkem. A samozřejmě také menu, ve kterém nechybí dětská jídla (např. tradiční krupicová kaše s máslem, cukrem a kakaem nebo špagety s kečupem a sýrem) a dokonce ani dobroty pro psy.
V létě je k dispozici venkovní gril na dřevěné uhlí a hosté si mohou objednat grilování různých mas od šťavnatého steaku či čerstvého pstruha z místních řek, až po celé sele nebo jehně.
Více informací na www.udoli-bratrouchov.cz
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.