11.08.2009 Radek Jaroš
Kuchyně obyvatel "země tisíců jezer" je pro většinu Čechů rozhodně zahalena tajemstvím. Když se řekne jméno této půvabné severské země, každého napadne především sauna, vodka a Nokia. Co ale víme třeba o fi nské kuchyni? Jaké speciality ukrývá?
Finská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě, Finové totiž velmi dbají na dodržování zásad zdravého životního stylu. jejich strava je pestrá a vyvážená, vzhledem k náročným klimatickým podmínkám, které ve Finsku panují, musí být ale také plná a hutná. spojuje v sobě vlivy skandinávské a ruské kultury stolování.
Přitom právě kultura stolování včetně textilu, porcelánu a příborů je navíc ve Finsku na velice vysoké úrovni a je považována za důležitý prvek v umění dobrého jídla. čistá finská příroda produkuje vysoce kvalitní suroviny, ze kterých umí místní obyvatelé připravovat opravdu zajímavé a chutné pokrmy. Finská kuchyně je překvapivě pestrá a oku lahodící, již tradičně patří ke každému měsíci několik speciálních jídel. Finové se obecně snaží stravovat velmi zdravě, což se třeba projevuje i v tom, že hojně konzumují margaríny místo másla (mají vyloženě strach ze zvýšeného cholesterolu), píjí netučné mléko – když si dají polotučné, tak to už je něco. Plnotučné – to je tzv. přežitek, který udržují jen staří lidé. Po každém jídle by také ideálně měla přijít žvýkačka s xylitolem. Co se mléčných výrobků týče, najde se tu opravdu hodně těch nízkotučných.
Navíc je tu i velký výběr výrobků bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy – hodně Finů má totiž s laktózou problémy… jinak Finové milují svůj zdravý žitný chléb a jí ho téměř ke každému pokrmu.
nejpopulárnější finskou polévkou je jednoznačně hrachovka. Již tradičně je podávána vždy ve čtvrtek, kterážto zvyklost se ctí i ve školních jídelnách – zde se často podává v kombinaci s palačinkami. Jen tak mimochodem, ve Finsku jsou obědy na základních i středních školách zdarma...
Finové milují čokoládu a jsou pyšní na Fazera – určitě znáte geishu. I na vánoce si dávají jako dárky bonboniéry. Ovšem salmiakki jsou tím, po čem Finové žijící v zahraničí nejvíce touží. Jsou to slané bonbony podobné lékořicovým „pendrekům“ ochucené chloridem amonným (salmiak). též lékořice je tady velmi oblíbená – její příchuť najdete i mezi zmrzlinami, žvýkačkami... Finové také patří mezi vášnivé konzumenty kávy, kterou pijí většinou ve fi ltrované podobě, velmi oslazenou a velmi často se smetanou. Káva se podává téměř při každé společenské příležitosti nebo po jídle často také se sladkým pečivem nebo dezertem. ve fi nských obchodech je k dispozici velký výběr většinou velice kvalitní kávy.
Finové v hojné míře konzumují vše poživatelné, co se urodí v jejich lesích. houby, jahody, borůvky, moruše i kdejaké jiné bobule si najdou cestu do různých fi nských pokrmů – časté jsou například ovocné polévky kiisseli. hodně rodin si dělá doma z lesních plodů doslova zásoby a nasbírané poklady pečlivě zamrazují.
Ke všem jídlům se automaticky servíruje čistá voda. ani ve Finsku, podobně jako u nás, se nemusíte bát vody z kohoutku, která je určitě pitná a nezávadná.. oblíbené a k jídlu běžně podávané jsou také mléko a mléčné nápoje, jako je kyška a podmáslí. alkohol lze ve Finsku koupit pouze ve specializovaných obchodech a jeho prodej i konzumaci řídí přísný zákon. K dostání je kvalitní fi nské pivo a velmi oblíbená jsou tu i naše piva. jedna zajímavost: v hospodě neočekávejte pivo s pěnou… Celosvětovou proslulost si získala finská vodka. Finové s oblibou vyrábějí také různé domácí likéry. určitě ochutnejte likér ze směsi lesních plodů, brusinkový likér nebo pověstný likér lapponia ze vzácných severských ostružin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.