04.02.2020 Reflex.cz
Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
Tato malinkatá rodinná firma sídlí ve třetím patře a má pouhých 6 míst pro hosty. Ale dvě Michelinské hvězdy. Jak je to možné?
Sushi Sawadu najdete ve známé čtvrti Ginza a přestože je dnes známá po celém světě a má Michelinské hvězdy, nápis na domě je pouze v japonštině, stejně jako u vstupu ve třetím patře. Také její majitel a šéfkuchař Kodži Sawada mluví pouze japonsky. Je slavný kvůli svému skvělému jídlu a ne kvůli řečem, které jiní slavní kuchaři tak rádi vedou v televizi či v časopisech.
Jeho manželka komunikuje alespoň trochu anglicky, protože zájem návštěvníků z ciziny je velký. Jenže dostat se sem vyžaduje trpělivost - míst je pouze několik a také s otvíracími hodinami se mimořádně šetří. V pondělí mají zavřeno, v úterý až pátek obědy od 12 do 14, večeře od 18 do 20:30. V sobotu jen do 19:30, ale otevřeno „už" od 17. V neděli pouze obědy. Důvod? Jídlo připravuje pouze pan Sawada a pomáhá mu pouze jeho manželka.
Podnik přesto báječně prosperuje, ostatně oběd či večeře pro jednoho hosta stojí v přepočtu vice než 6000 korun. Ovšem Japonsko není levná země a některé ryby, z kterých se zde dělají jídla, jsou extrémně drahé.
Dokonce si zde ani nic nevyberete z jídelního lístku – neexistuje. Jídlo je nabízeno systémem „omakase“, což by se dalo z japonštiny přeložit jako „nechám to na vás“. Necháváte to tedy na šéfkuchaři Sawadovi a ohlasy jsou nadšené.
Pan Sawada také jen výjimečně dovolí, aby si někdo vyfotil jeho jídlo. V této michelinské restauraci proto můžete zapomenout na selfie. Pokud je už podnik obsazen, a on je téměř vždy obsazen, tak fotografování není vůbec dovoleno. Jak tvrdí majitelé, jste tady od toho, abyste dobře jedli, ne se fotili.
V Sushi Sawada dělají kromě sushi i některé další kulinářské zázraky. Ryby se někdy pomalu pečou na horkých kamenech, na všechno je klid a čas. Vše můžete pozorovat před sebou – je zde jen šest míst a šéfkuchař Sawada vaří v té samé místnosti. Při sushi vás majitelé nabádají, že lepší je jíst rukama než hůlkami. A to je v Japonsku dost neobvyklé.
Zajímavé je, že pan Kodži Sawada byl původně řidičem kamionu, ale ve svých 31 letech se stal kuchařem. Svoji restauraci otevřel v roce 2004, předtím se učil šest let dělat sushi v několika jiných podnicích.
Pokud byste se někdy rozhodli vyzkoušet jedno z nejlepších sushi na světě, tak si dávejte pozor na to, že se musíte objednat hodně dopředu, protože zájem je obrovský. A za zrušení rezervace v ten samý den se platí vysoké storno. Adresa: MC Building, 3F. 5-9-19 Ginza, Chuo-ku, Tokio, telefon: +81-335714711
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
10.04.2020 |
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.