Lesk a bída fastfoodu

Lesk a bída fastfoodu

09.04.2013 Jana Uhlířová

Fastfoody máme rádi čím dál víc. Momentálně je má v oblibě minimálně polovina obyvatel, nejvíce pak ve věkové kategorii do dvaceti let.

Rychlá občerstvení navštěvujeme zhruba jednou týdně, mladší lidé i častěji, s přibývajícím věkem konzumace ve stravovacích zařízeních tohoto typu klesá. Na fastfoody prý nedají dopustit převážně studenti a svobodní lidé. Rychlé občerstvení ovšem není výdobytkem moderní doby. Malby dokládají, že již v nejstarších kulturách ve Středomoří, na Blízkém i Dálném východě existovala pouliční zařízení pro přípravu jídla. Klasický fastfood tak, jak je známe dnes, vznikl ve své nejryzejší americké podobě díky bratrům Richardovi a Mauricovi McʼDonaldovým. V Česku byly před revolucí klasikou převážně opékané a ohřívané uzeniny a ovary v tzv. teplých úsecích obchodů Maso - uzenina, bramboráky, párky v rohlíku, sekaná a klobásy. Dnes u nás působí klasické americké fastfoodové řetězce a své fanoušky si nacházejí také libanonské, řecké nebo asijské kuchyně, z nichž nejrozšířenější je čínská. Vybere si tak opravdu každý, ať už touží po bramboráku nebo číně.

Čím nás vlastně fastfoody lákají? Jedním z největších kladů je pochopitelně rychlost obsluhy, dále vědomí, že víme, co můžeme očekávat a co dostaneme, a v některých případech nás zaujme i cena. Na druhou stranu ovšem trpí kultura stravování, leckde i hygiena a množstvím soli, tuků a cukrů je postiženo naše zažívání. Dá se tedy najít nějaký rozumný přístup k občerstvení tohoto typu, bez zbytečné skandalizace a hysterie?

Přiměřeně, přiměřeně

Přepálený tuk, hranolky, vysoký podíl soli… Co na takové pochoutky říká naše tělo? „Vždy je třeba vzít v úvahu celodenní typický jídelníček,“ říká PhDr. Iva Málková ze společnosti STOB. „Jedno jídlo za týden nebo jedna oslava za týden ve fastfoodu  se na zdravotním stavu negativně neodrazí. Sníme minimálně tisíc jídel do roka a záleží tedy na každodenní stravě, jaké živiny, v jakém poměru a v jakém množství v jídelníčku převažují. Žádná potravina v přiměřeném množství není nebezpečná.“ 

fast

Zdravotní problém tedy vzniká až při nadměrné konzumaci fastfoodových jídel. Dospělý jedinec sám pozná, kdy je jeho konzumace nadměrná, u dětí, alespoň těch mladších, musí zasáhnout rodiče. A odmítnout svému dítěti návštěvu fastfoodu může být složité. „Bohužel díky výbornému marketingu obchodních řetězců, které mohou investovat do reklamy velké množství financí oproti ´´výrobcům a prodejnám zdravé výživy´´, dochází u některých lidí k pravidelným a častým návštěvám restaurací rychlého občerstvení,“ vysvětluje Málková. „Není to jen o jídle, ale o celé filosofii. Fastfoody jsouna jedné straně symbol rychlosti, čistoty a vstřícnosti zaměstnanců. Pro děti představují atraktivnější prostředí než školní jídelny, včetně motivujících prvků v podobě hraček, které jsou součástí jídla, narozeninových party apod.Na druhé straně z hlediska výživového představuje toto občerstvení většinou nadměrný příjem živočišných tuků v podobě nevhodných technologických postupů většinou ve formě smažení.“ 

hranolky

Nebezpečné je tedy to, pokud jste pravidelnými návštěvníky fastfoodu. A ještě navíc jste modelem svým dětem. „V první řadě je třeba si uvědomit, že se jednotlivé restaurace nabízející rychlé stravování svou kvalitou liší,“ vysvětluje výživová poradkyně Jana Vašáková. „To lze poznat hned při vstupu – přepálený olej symbolizuje rizika, která s sebou tato strava nese. Při smažení nad 200 °C se tvoří toxické látky. Přičteme-li k tomu, že se smaží maso obalené ve strouhance, masné výrobky, tučné sýry apod., nadměrným příjmem nasycených mastných kyselin a soli se zvyšuje krevní tlak a hladina LDL cholesterolu. I děti tak mohou mít cévní problémy jako dospělí lidé,“ varuje Vašáková. Platí tedy – kvalitní fastfood neuškodí, ale všeho s mírou.

Tipy a rady: Děti a fast food

 

-         dobře zvolte místo, kam s dětmi na fast food zajdete. Dnes už se dají najít místa, kde vaří čerstvě, rychle, jednoduše a přitom kvalitně

-         nejezte ve spěchu

-         fastfood sobě i dětem dopřávejte jen výjimečně, ne pravidelně

-         navštěvujte místa, kde si můžete nakombinovat suroviny dle vlastní chuti

-         naučte děti, že za své peníze mají vyžadovat kvalitu. Naučit se to musí od vás.

-         zásobte děti originálními a chutnými svačinami z domova

-         místo hranolek k hamburgeru objednejte salát (bez majonézy)

-         převážně v lacinějších bistrech asijského typu pozor na glutamát

-         pokud dítě již má zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do jeho jídelníčku čerstvé ryby, dvakrát do týdne semínka a ořechy a používejte panenské rostlinné oleje

burger

__________________________________________________

Udělejme si fastfood doma

Klasické „fastfoodové jídlo“             Modifikované chutné méněenergetické jídlo

Párek v rohlíku, čabajka                        Bageta se šmakounem a zeleninou

Smažený sýr s hranolky a s tatarkou    Smažený sýr (tuk vysajeme ubrouskem) se zeleninou

Těstoviny se sýrem a kečupem              Těstoviny se zeleninou a nízkotučným sýrem

Hranolky smažené na tuku                    Hranolky pečené v troubě

Grilované kuře s kůži                             Kuřecí prsíčka

Zeleninový salát  s majolkou                 Zeleninový salát s cottagem

Zmrzlina smetanová či vodová              Zmrzlina tvarohová

___________________________

Kvalita se mění k lepšímu

Čím dál častěji vznikají rychlá občerstvení moderního typu – s čerstvými a kvalitními surovinami, netradiční nabídkou či originálním pojetím. Příkladem jsou například oblíbené polévkárny, sendvičárny či moderní bistra s domácími burgery. Zatímco na západ od našich hranic jsou běžná light menu a nabídka jídel, která i ve fastfoodech vyhovují také lidem dbajícím na zdravý životní styl, u nás se podobné akce teprve rozbíhají.

fas2

 

Moderní zdravé fastfoody

Rychlé občerstvení neznamená jen párek v rohlíku po cestě z práce nebo langoš na umaštěném tácku. Vyzkoušejte například:

Ostrava: Bistro Abaz, Pupík

Moravská Ostrava: Mléčný bar Naproti

Olomouc: Green Bar

Brno: Oáza, U dobrého pastýře, Rybenka

Beroun: Black Dog Cantina

Chlum u Třeboně: Bistro U Sumečka

Frýdlant v Čechách: Jídelna Prošek

Liberec: Kebab House

Praha: Polévka je Grund, Pho Vietnam, Istanbul Kebab, Modrý zub, Pasta Krusta, Polévkárna, Famagusta, Mr. Clou, Beas

Plzeň:  SkiPie

(zdroj HN, lidovky.cz)

 

 


Mohlo by vás zajímat

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.